Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 22.05.2018. 17:58 |

Japan, Rusija i Turska poslale zahtjev WTO-u za odštetu zbog američkih carina

FENA Internet

GENEVA, 22. maja (FENA) - Japan, Rusija i Turska upozorile su Sjedinjene Američke Države da bi štete zbog uvođenje carina na uvoz željeza i aluminija mogle dostići 3,5 milijardi dolara godišnje, saopćila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), javlja Reuters. Tri zemlje su tako opisale svoj zahtjev za kompenzaciju upućev WTO-u, a nakon što su isto uradile Evropska unija, Indija i Kina.

Svi su odbacili tvrdnje SAD-a da je uvođenje carine od 25 posto na željezo i 10 posto na aluminij opravdano zbog američke nacionalne sigurnosti i da time mogu biti izuzete iz pravila WTO-a.

Prema pravilima, svaka država članica koja uvede zaštitne mehanizme za domaći proizvodnju mora nadoknaditi državama štetu koja time nastaje tako što će izbalansirati trgovinsku razmjenu u korist onih kojima je šteta nanesena. Međutim, SAD to odbijaju.

Pobrojane zemlje su navele da će poduzeti kontramjere i uvesti namete na uvoznu robu iz SAD-a. Turska je primjerice napravila listu od 22 proizvoda među kojima su žitarice, duhan, ali i automobili i proizvodi od čelika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana