Ekonomija     | 23.05.2018. 12:59 |

Proizvođači namještaja očekuju pomoć od Izetbegovića za osiguranje sirovina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Udruženje proizvođača namještaja FBiH pozdravilo je interes koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokazao za nabavku repromaterijala u industriji prerade drveta u FBiH. 

Podsjećaju da je Izetbegović tokom posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu kazao da su ga turski vlasnici "Natron Hayata" iz Maglaja upoznali o problemima u vezi sa  nabavkom repromaterijala za neometanu proizvodnju.

Iz Udruženja navode da na taj problem upozoravaju dugi niz godina, a u posljednje tri godine intenzivno rade na rješavanju pitanja snabdijevanja firmi iz oblasti drvoprerade osnovnom sirovinom za rad, drvetom. Kontinuirano upozoravaju da šume predstavljaju jedan od najvećih i najvažnijih bh. resursa, ali "da je odnos države prema gazdovanju i upravljanju šumama neadekvatan".

Ističu da su analize Udruženja pokazale da bi kvalitetnim upravljanjem i gazdovanjem šumskim resursima u FBiH osiguravanjem kvalitetne sirovine drvoprerađivačima  omogućilo ubrzani razvoj sektora drvoprerade i otvaranje velikog broja novih radnih mjesta u kratkom periodu. 

Iz Udruženja tvrde da su već sada proizvođači namještaja u BiH regionalni lideri, a uz donošenje odgovarajućih zakonskih propisa i uredbi kojima bi se osiguralo snabdijevanje domaćih proizvođača kvalitetnom, domaćom sirovinom, osigurali bi poziciju u samom evropskom vrhu proizvodnje kvalitetnog namještaja.

- Jedino što ograničava proizvođače namještaja u FBiH jeste nepostojanje federalnog zakona o šumama i nemogućnost nabavke kvalitetnih sirovina u FBiH - kažu iz Udruženja proizvođača namještaja FBiH te  ističu kako očekuju  od  predsjedavajućeg  Izetbegovića da snagom svog autoriteta utiče na Vladu FBiH da se donese  zakon o šumama i odluka o rapodjeli trupaca, čime će biti osigurano kvalitetnije gazdovanje šumama i omogućeno kontinuirano snabdijevanje sirovinom  proizvođača koji rade i zapošljavaju u FBiH, bez obzira na to da li se radi o stranim investitorima ili domaćim proizvođačima

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izetbegović telefonski razgovarao sa Erdoganom

Izetbegović i Aggeler o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i rješavanju ključnih izazova s kojima se država suočava

Izetbegović s ambasadorom Norveške o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i procesu euroatlantskih integracija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu