Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 12:44 |

Ministarstvo za boračka pitanja TK:Značajan iznos sredstava za spomen obilježja

FENA

TUZLA, 23. maja (FENA) - U Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona danas su potpisani ugovori o dodjeli sredstava za sufinansiranje troškova izgradnje spomen obilježja poginulim pripadnicima Oružanih snaga Republike BiH na području općina Sapna, Teočak i Lukavac.

Riječ je o projektu koji ove godine realizira resorno ministarstvo, a zahvaljujući kojem su putem javnog poziva odobrena sredstva za izgradnju spomen obilježja u općini Sapna (centralno spomen obilježje), općini Lukavac u MZ Poljice Gornje, općini Teočak u MZ Sniježnica, te Udruzi veterana i dragovoljaca domovinskog rata HVO-a, sa sjedištem u Lukavcu.

Ministar za boračka pitanja TK Enes Gegić izjavio je da je od 2004. godine Vlada TK izdvojila oko milion KM za izgradnju spomen obilježja i centralnih spomenika na području ovog kantona.

Po njegovim riječima, ove godine za te namjene iz kantonalnog budžeta predviđen je iznos od 130.000 KM, od čega je 100.000 KM namijenjeno za općine i Grad, a 30.000 za boračke organizacije.

Smatra da je ovaj projekt jedan od značajnijih, koje ovo ministarstvo realizira.

- Cilj nam je da se na području kantona u svim mjesnim zajednicama i drugim mjestima na neki način obilježi, kako bi buduće generacije imale priliku uvijek podsjetiti se šta se događalo na ovom području u toku agresije na BiH tokom 1992. - 1995. godine - kazao je Gegić.

Za centralno općinsko spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Sapni odobreno je 40.000 KM, a za spomen obilježja u Lukavcu i Teočaku po 10.000 KM.

Načelnik Općine Sapne Zudin Mahmutović izjavio je da je centralno spomen obilježje na području ove općine jedinstven projekt, jer ova općina do sada nije imala takvo spomen obilježje.

Dodao je da je vrijednost ovog projekta 170.000 KM, navodeći da je kantonalno resorno ministarstvo i prošle godine izdvojilo 50.000 KM, a jedan dio sredstava izdvojila su i resorna ministarstva na višim nivoima, te općina Sapna.

Javni poziv za izgradnju spomen obilježja poginulim pripadnicima Oružanih snaga Republike BiH je ponovo raspisan, zbog neutrošenih sredstava, te zbog zainteresiranosti drugih općina, koje nisu uspjele dobiti sredstva na ranijem javnom pozivu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana