Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 13:51 |

Informativni centar MKSJ-a otvoren u sarajevskoj Vijećnici

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - U prisustvu visoke delegacije Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), pravnog nasljednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH, međunarodne zajednice, te udruženja žrtava ratnih zločina, danas je u sarajevskoj Vijećnici otvoren Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da će otvaranjem ovog centra oko 400 hiljada dokumenata u elektronskoj formi biti dostupno građanima, studentima i istraživačima iz BiH i svijeta.

Naglasio je da je otvorenje Centra historijski momenat te izrazio zadovoljstvo da je Gradska uprava uspješno realizirala taj projekt.

Šefica Kabineta predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove Gabrielle Mclntyre istakla je da je otvorenje Centra zapravo projekt bh. vlasti.

- Međunarodni sud je htio da se uspostavi bliža veza sa zajednicom i ljudima koji su 'pogođeni' postupcima vođenim u Hagu - naglasila je Mclntyre te dodala da će svi podaci i dokazi biti dostupni i na internetu.

Predsjedavajući Vijeća gradonačelnika za Informativni centar Ivo Komšić kazao je da je to najvažnija i najvrijednija arhiva u BiH, koja predstavlja arhivu savremene bh. historije.

Bivši sudija MKSJ-a Fausto Pocar kazao je da je otvaranje Centra bila njegova ideja kako bi svi dokumenti Međunarodnog krivičnog suda bili dostupni zainteresiranim građanima.

- Ovo je vaš centar. Naslijeđe MKSJ-a je u vašim rukama - poručio je.

Na ceremoniji je i upriličeno i otvaranje originalne sudnice Haaškog tribunala, koju je Mehanizam kao pravni nasljednik MKSJ donirao Gradu Sarajevu, zatim su uručena priznanja zaslužnim za uspostavu tog centra, te otvorena izložba "Opsada Sarajeva kroz presude MKSJ".

Uskoro VIDEO.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Vijećnici otvorena izložba 'Građanska kultura Sarajeva'

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa - Grad odbio osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama

U Vijećnici upriličen prijem za učesnike 12. Sarajevo Business Foruma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo