Ekonomija     | 23.05.2018. 16:59 |

Za daljnji razvoj zimskog turizma u SBŽ-u potrebna potpora vlasti

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 23. svibnja (FENA) - Donošenje zakonske regulative i unaprjeđenje infrastrukture, osnovni su uvjeti za daljnji razvoj zimskog turizma u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), a za to je nužno aktivno uključivanje lokalnih zajednica i županijske Vlade, istaknuto je, među ostalim, na sastanku u Travniku, posvećenom razvoju planinskog turizma i problemima s kojima se suočava sedam skijaških centara u toj županiji.

Predstavnici Udruge poslodavaca skijališta "Ski srednja Bosna" i Turističke zajednice SBŽ-a prezentirali su općinskim i županijskim dužnosnicima elaborat razvoja planinskog turizma, kojim je, među ostalim, predviđeno da se, vlasti poticajima i donošenjem zakonske regulative uključe u razvoj skijaških centara i zimskog turizma.

- U zimskom turizmu smo dostigli određenu razinu i sad nam treba pomoć županijske vlade i lokalnih zajednica, kako bismo dalje napredovali. Potrebna su nam i zakonska rješenja i poticaji, s obzirom na to da i ostali skijaški centri u BiH imaju neki vid potpore od vlasti - kazao je Feni direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević.

Elaborat, među ostalim, predviđa donošenje seta županijskih zakona o turizmu, uključivanje Vlade SBŽ-a u sufinanciranje održavanja prometnica koji vode prema skijaškim centrima, te rješavanje prava služnosti cesta koji su trenutno kategorizirane kao šumske, što otežava prometovanje prema skijalištima.

- Poduzeća koja gospodare skijaškim centrima u teškom su položaju jer svoju dobit moraju ulagati u čišćenje i održavanje puteva. Potrebno ih je rasteretiti i uključiti vlasti u taj proces jer je pitanje putne infrastrukture glavni preduvjet za daljnji razvoj turizma - naglasio je Matošević.

Uz to, elaboratom razvoja planinskog turizma planirano je financiranje skijaških natjecanja, te uvrštavanje skijanja u školske programe kako bi se učenicima omogućili financijski uvjeti za odlazak na planine i učenje skijanja, a istovremeno dodatno popularizirali zimski sportovi i planinski turizam.

Kako je rečeno, rješavanje problema u skijaškim centrima treba postati pitanje od javnog interesa, s obzirom na sve turističke potencijale SBŽ-a koji prednjači po broju skijališta u BiH.

Matošević je upozorio da je, zbog nedostatka zakonske regulative, na terenu prisutna i "siva" ekonomija, koja se ogleda u neprijavljivanju gostiju, tako da su gubici veliki, a financijska korist od turizma umanjena.

Predsjednik Udruge poslodavaca skijališta "Ski srednja Bosna" Goran Šarić kazao je kako su se predstavnici vlasti na današnjem sastanku usuglasili da je razvoj planinskog turizma pitanje javnog interesa, te je obećana potpora inicijativi Udruge poslodavaca skijališta "Ski srednja Bosna".

Šarić je najavio kako će ova udruga i zvanično uputiti prijedlog vlastima za financiranje planiranih projekata, naglasivši da je elaborat razvoja planinskog turizma izrađen na realnoj financijskoj osnovi, te pa se procjenjuje da bi za njegovu potpunu provedbu i rješavanje problema u skijaškim centrima, iz županijskog proračuna bilo potrebno oko 600.000 maraka godišnje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Snijeg pao na Kupresu, uskoro otvaranje skijaške sezone

Otvorena zimska turistička sezona na Vlašiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo