Ekonomija     | 23.05.2018. 17:30 |

Bevanda: Zakon o akcizama donesen, a nemamo odluku o raspodjeli novca

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda danas je u Sarajevu izjavio novinarima da mu je žao što je i posljednja sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, uz sav njegov napor da dođu do rezultata, završila neuspjehom u smislu dogovor o raspodjeli novca od putarina.

- Danas je EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) tražio sastanak, jer je njihov šef iz Londona došao da postavi pitanje koje sam ja postavio - zašto smo mi donosili zakon o akcizama, kada imamo situaciju da je zakon donesen, da ljudi toče gorivo, da se sredstva skupljaju na posebno izdvojenom računu kod Centralne banke, a nemamo odluku o njegovoj raspodjeli - kazao je Bavanda.

Pojasnio je da sada „imamo situaciju da novci svakim danom sve više rastu na tom posebnom računu, a ništa se nije promijenilo, nema odluke“.

Po njegovim riječima, to nije pitanje za njega, to je pitanje za entitetske vlasti.

Podsjetio je da u odluci koju donosi Upravni odbor moraju biti glasovi sva tri ministra finansija.

- Za sve odluke koje je predložila Uprava kao tehnička rješenja ja sam bio 'za'. Prema tome, ne stanuje problem u mom dvorištu, ali sam žalostan što smo prošli sve to, da novac stoji, da će doći obveze i da će se onda vjerojatno svi osvjestiti da to nije više stvar politike nego da činimo loše jedni drugima - smatra Bevanda.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bevanda na sastanku s čelnicima Saudijskog fonda

Bevanda razgovarao s Nederom i Ebibijem o suradnji i ekonomskom napretku

Bevanda s veleposlanicima Slovenije i Katara o poboljšanju ekonomske suradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo