Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 10:19 |

VMBiH - EU jača prekograničnu saradnju BiH i Crne Gore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH jučer je na sjednici utvrdilo Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2015 – 2017 za 2017. godinu između Evropske unije, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Ukupno procijenjeni troškovi ovog programa iznose 988.235 eura, od čega je doprinos Unije 840.000 eura. Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, a period operativne provedbe je šest godina od njegovog stupanja na snagu.

Sporazum je fokusiran na promoviranje prekograničnog zapošljavanja i mobilnost radne snage uz socijalnu i inkluziju u oblasti kulture, zaštitu okoliša, podršku turizmu i kulturnom te prirodnom naslijeđu.

Mogući korisnici sredstava su lokalne vlasti, razvojne agencije, organizacije za podršku lokalnom poduzetništvu, mala i srednja preduzeća, turistička i udruženja kulture, nevladine organizacije, javna i privatna tijela koja podržavaju radnu snagu, institucije za stručno i tehničko obrazovanje, tijela i organizacije za zaštitu prirode, javna tijela odgovorna za upravljanje vodama, vatrogasne/hitne službe, škole, koledži, univerziteti i istraživački centri.

IPA II Program prekogranične saradnje BiH - Crna Gora 2014. - 2020. je program teritorijalne saradnje razvijen i proveden u okviru politike proširenja Evropske unije. Programsko područje u Bosni i Hercegovini sastoji se od 56 općina, a u Crnoj Gori od 14 općina. U izradi ovog programa učestvovali su predstavnici zemalja korisnica.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavit će Prijedlog sporazuma sa Osnovama za pokretanje postupka za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu