Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 11:58 |

Ove godine očekuje se oko šest hiljada učesnika 'Marša mira'

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 24. maja (FENA) - Predsjednik Pododbora “Marša mira“ Munir Habibović izjavio je za Fenu da se ove godine očekuje oko šest hiljada učesnika ovog pješačkog pohoda koji se organizira s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, a od danas je aktivna i web stranica www.marsmira.net na koju se mogu svi zainteresirani prijaviti za učešće.

Organizirane grupe će moći da se prijave do 1. jula, a individualni učesnici se mogu prijavljivati sve do samog polaska.

Habibović navodi da su ove godine urađene određene izmjene na trasi “Marša mira“ od Kameničkog brda do Buljima.

-Juče smo na Buljimu završili deminiranje i kompletirano je oko 300.000 kvadratnih metara od oktobra prošle godine dosad, zahvaljujući ambasadama SAD-a, Turske i Japana. Trenutno radimo ručno zakopavanje trase koje finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Radove planiramo privesti kraju do 20. juna - dodaje Habibović.

Na web stranici će biti objavljen i raspored ulaska grupa i učesnika Marša u Memorijalni centar Potočari.

Habibović ističe da će preživjeli učesnici ‘Marša smrti’ iz 1995. godine, koji učestvuju u Maršu mira, na čelu kolone prvi ući u kompleks Memorijalnog centra Potočari, a zatim djeca s banerom, zatim politički predstavnici te drugi gosti.

U Maršu mira ove godine će učestvovati i djeca iz Potočara.

- Ove godine u kampu ćemo aktivirati naš hor djece iz Potočara koji vodi profesorica Meliha Herić. Oni će da izvode srebrenički inferno. Biće bogat program u skladu sa obilježavanjem 11. jula, radimo puno na pripremama - potcrtao je Habibović, apelirajući na učesnike da se pridržavaju kodeksa ponašanja te da ulazak u Memorijalni centar bude u duhu obilježavanja godišnjice genocida.

Marš mira od Nezuka do Potočara jedna je od najmasovnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima SZ UN-a Srebrenica.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova svijeta, kreće iz MZ Nezuk (općina Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara.

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta