Regija     | 24.05.2018. 12:59 |

EK Sloveniji preporučuje nastavak privatizacije i fiskalne stabilizacije

FENA Saopćenje

LJUBLJANA, 24. svibnja (FENA) - Europska komisija uputila je Sloveniji više preporuka vezano uz reforme i proračun u sklopu redovitih godišnjih naputaka za vođenje ekonomske politike članica EU-a, među kojima se ističu strukturne reforme na području mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te nastavak privatizacije državnih tvrtki.

Bruxelles Sloveniji tako na primjer savjetuje povećanje životne dobi za umirovljenje i smanjivanje masovnog prijevremenog umirovljenja kako bi se mirovinski sustav bio trajno održiv.

Poruka Komisije kako bi Slovenija privatizaciju trebala "provesti u skladu s postojećim planovima" s druge je strane očito signal da Bruxelles neće pristati na novu odgodu privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), koju je pred sam svoj odlazak zatražila slovenska  vlada  Mire Cerara unatoč obećanju prijašnje vlade da će država prodati 75-postotni udjel u NLB-u kako se proračunska dokapitalizacija te banke u vrijeme njene krize s lošim kreditima ne bi tretirala suprotno europskim pravilima o tržišnoj konkurenciji u financijskoj industriji, prenosi Hina.

Iako je Slovenija ove godine izašla iz postupka prekomjernog financijskog deficita, Komisija ju je ponovo upozorila na potrebu fiskalne discipline, navevši da je potrebno osigurati da nominalna stopa rasta javnih financijskih rashoda u idućoj godini ne prijeđe 3,1 posto.

Reagirajući na ocjene i preporuke iz Bruxellesa, slovensko ministarstvo financija priopćilo je da je odlučan i intenzivan nastavak reformi i fiskalne stabilizacije  jedino jamstvo da će dugoročni učinci ekonomskog oporavka biti dugoročni i pozitivni.

"Treba biti svjestan da još nismo dosegnuli ni srednjoročnu uravnoteženost javnih financija ni fiskalnu širinu koja bi nam omogućila da se učinkovito suprotstavimo očekivanim negativnim posljedicama očekivanog negativnog ekonomskog ciklusa u svijetu koji se očekuje", navelo je slovensko ministarstvo financija.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana