Svijet     | 24.05.2018. 13:37 |

Sjeverna Koreja uništila lokaciju za nuklearne probe

FENA Internet

PUNGGYE-RI, 24. maja (FENA) - Sjeverna Koreja uništila je u četvrtak svoju lokaciju za nuklearne probe nizom eksplozija tokom nekoliko sati.

Strani novinari svjedočili su eksplozijama na lokaciji za nuklearne probe duboku u planinama slabo naseljenog sjeveroistoka zemlje koje su bile usmjerene na tri podzemna tunela i brojne posmatračke tornjeve u okolnoj regiji.

Planirano zatvaranje lokacije ranije je objavio sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un uoči planiranog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom narednog mjeseca.

Odluka Sjevera da zatvori lokaciju za nuklearne probe Punggye-ri generalno se smatra gestom Kima ka uspostavi pozitivnije atmosfere uoči samita. I pored toga, to nije nepovratan potez i za njim bi trebale slijediti značajnije mjere na ispunjavanju Trumpovih zahtjeva za istinskom denuklearizacijom.

Dovođenjem stranih novinara, većinom televizijskih mreža, Sjever se očigledno nada da će slike zatvaranja - uključujući i eksplozije na ulazima u tunele - biti emitovane širom svijeta.

Sjeverna Koreja nije pozvala međunarodne inspektore na ceremoniju, čime je limitirala njenu vrijednost kao ozbiljnog ustupka.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'