Ekonomija     | 25.05.2018. 12:23 |

PKFBiH na Balkanskom inžinjerskom forumu-Neophodno osnivanje inžinjerske komore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Regionalna saradnja za održivost i konsolidovanu evropsku perspektivu inžinjerskih organizacija zapadnog Balkana, bila je tema Balkanskog inžinjerskog foruma u Sofiji.

Na forumu, koji je održan početkom ove sedmice pod patronatom bugarskog predsjedavanja Vijećem Europe i u organizaciji Europskog inžinjerskog vijeća, učestvovao je i predsjednik Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Mirsad Jašarspahić.

On je predstavio inžinjerske usluge u BiH s osvrtom na stanje inžinjerskih asocijacija u Bosni i Hercegovini, te mogućnosti njihovog regionalnog povezivanja, kao i najznačajnije aktuelne i buduće investicijske projekte interesantne za inžinjersku zajednicu.

-  Za razliku od ostalih zemalja zapadnog Balkana Bosna i Hercegovina nema organizovanu inžinjersku komoru na državnom nivou. Najznačajnije inžinjerske struke kroz pojedinačne inžinjerske asocijacije, u saradnji sa Privrednom komorom FBiH, odnosno komorskim privrednim sistemom, od slučaja do slučaja tj. od projekta do projekta zastupale su i inicirale ključna pitanja vezana za kvalitet, standarde i generalno inžinjerstvo – navode iz PKFBiH.  

Jašarspahić je istakao neophodnost organizovanja regionalne (balkanske) inžinjerske komore, prateći inicijativu za kreiranje EU baze inžinjerskih struka i eksperata. Takva bi inžinjerska komora mogla biti sredstvo za eliminaciju svih prepreka za realizaciju EU direktive za priznavanje profesionalnih inžinjerskih kvalifikacija i licenci. Inače, u Bosni i Hercegovini su nadležnosti za polaganje stručnih ispita i izdavanje dozvola za rad za fizička i pravna lica u nadležnostima entitetskih ministarstava.

Privredna komora FBiH je pozvala pojedinačna inžinjerska udruženja da kroz Privrednu komoru osnuju inžinjersku komoru, koja će sve njih objediniti i zadržati samostalnost unutar Privredne komore FBiH, a istovremeno biti direktno povezana sa sektorskim udruženjima sa kompanijama koje i jesu generator inžinjerskih aktivnosti u privredi.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu