Kultura     | 25.05.2018. 12:01 |

Ministar Kazazović upriličio prijem za prvake države u fizici

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović upriličio je danas prijem za prvake države BiH u fizici, učenike srednjih škola KS-a koji će učestvovati na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugalu.

Učenici Nola Šegalo, Admir Papić, Davor Bokan, Muhamed Sokolović i Irfan Durmić su na Državnom prvenstvu u fizici za učenike srednjih škola zauzeli prvih pet mjesta, a taj rezultat im je omogućio pravo učešća na olimpijadi u Portugalu, koja će ove godine biti održana od 21. do 29. jula.

U razgovoru sa ministrom Kazazovićem oni su ukazali na važnost timskog rada, bez kojeg nema ni dobrih rezultata.

Ističu da je za prirodne nauke, poput fizike, osim talenta potreban i kontinuirani rad još u osnovnoj školi sa nastavnikom.

Od predstojeće olimpijade očekuju dobre rezultate, a od države punu podršku. Kažu da ne žele odlaziti iz svoje domovine BiH, ali im je potrebna sistemska, kontinuirana podrška.

Uz iskrene čestitke na osvojenim medaljama, ministar Kazazović je mladim talentima obećao punu podršku u daljem radu i istraživanju, istaknuvši da će pokušati u punom iznosu finansirati njihov odlazak u Portugal.

Podsjetio je da Vlada KS stipendira talentirane učenike, ali je u planu njihovo stipendiranje kod upisa u srednje škole, što do sada nije bio slučaj.

Mentor učenika i predsjednik Udruženja fizičara FBiH Benjamin Fetić je zahvalio ministru Kazazoviću na prijemu te kazao da su mladi fizičari u posljednje tri godine zabilježili zavidne rezultate, vraćajući se s takmičenja uvijek s osvojenim medaljama.

- Nadam se uspjehu u Portugalu, a posebno zato što sada ne moramo brinuti o finansijama - kazao je Fetić te zahvalio ministru na podršci i izrazio nadu u osiguranje budućeg sistemskog finansiranja takmičenja.

Smatra da je potrebno ugledati se na prakse u državama regije, poput Hrvatske i Srbije koje finansiraju takmičenja iz državnog budžeta, te se ni voditelji a niti učenici ne brinu o finansijama.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta