Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 12:35 |

Šarović posjetio Arhiv BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović tokom službene posjete Arhivu BiH obišao je depo i laboratoriju za konzervaciju, restauraciju i mikrofilmovanje arhivske građe smještene u zgradi Palate pravde u Sarajevu.

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić je Šarovića upoznao o aktivnostima koje je Arhiv BiH proveo u posljednje dvije godine, kao i planovima za budućnost.

Ministar Šarović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom rukovodstva Arhiva na očuvanju arhivske građe, ističući podršku nastavku obnove prostorija u kojima se čuvaju dokumenti od izuzetnog kulturno historijskog značaja za cijelu BiH, te najavio da će Vijeće ministara BiH Arhivu BiH pružiti snažniju podršku.

Klepić je pojasnio da rukovodstvo aktivno radi na poboljšanju uslova rada ove ustanove, te da je jedan od ciljeva osavremeniti pristup i korištenje arhivske građe za sve zainteresirane korisnike.

Istakao je da je u protekle dvije godine uloženo oko 500.000 KM vanbudžetskih sredstava u adaptaciju depoa, stubišta i radnog prostora, saopćeno je iz Arhiva BiH.

Centralni depo Arhiva BiH nalazi u zgradi Predsjedništva BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izložba "Štampa Arhiva BiH 1851-1945." otvorena u povodu Dana arhivske službe u BiH

Potpisan Sporazum o saradnji između Arhiva BiH i Državnog arhiva Crne Gore

Ohranović: Za preuzimanje građe Haškog tribunala potrebno ispuniti niz preduvjeta (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu