Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 16:32 |

Okrugli sto za Svjetski dan multiple skleroze

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo priključit će se i ove godine globalnoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze i 30. maja upriličiti okrugli sto pod nazivom "Medicina, farmacija, alternativa - kvazialternativa. Kome vjerovati?".

- Očekujemo aktivno učešće predstavnika relevantnih institucija, te da se tom prilikom sagleda trenutno stanje kvalitete života oboljelih, prvenstveno prava na liječenje i rehabilitaciju, dostupnost informacija o efikasnim lijekovima, zvanične i alternativne medicine, bilo da se finansiraju iz sredstava zdravstvenih fondova ili ne, kao i da ustanovimo smjernice za unaprjeđenje položaja oboljelih - navode iz Udruženja.

Uvodničari će biti stručnjaci iz oblasti neurologije, farmacije, psiholog-psihoterapeut, ali i oboljeli od multiple skleroze. Namjera organizatora je, „kroz izlaganja relevantnih stručnjaka i diskusiju zainteresiranih aktera doći do zaključaka koji će voditi ka promjeni. Pozitivnoj promjeni.“

- Ovo je prilika da se okupimo da bismo proslavili ono što smo postigli u dosadašnjim istraživanjima MS-a i da podijelimo naše nade za budućnost -  poručili su iz Udruženja.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana multiple skleroze je istraživanje. Svjetska MS zajednica ove godine provodi kampanju #bringinguscloser i odnosi se na povezivanje osoba s MS-om s onima koji su involvirani u istraživanje MS-a (uključujući znanstvenike, društveno odgovornu zajednicu, volontere).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta