Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 15:37 |

Uvažena žalba odbrane optuženog Edhema Žilića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH u krivičnom predmetu protiv optuženog Edhema Žilića, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se uvažava žalba branioca optuženog Žilića, pa se presuda Suda od 17.11.2017. godine preinačava u pogledu odluke o kazni.

Preinačenom presudom optuženi Žilić, za krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje je prvostepenom presudom oglašen krivim, na osnovu istog zakonskog propisa, te uz primjenu odredaba članova 38. i 41., KZ SFRJ osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest godina. U ostalom dijelu prvostepena presuda ostaje nepromijenjena.

Prvostepenom presudom od 17.11.2017. godine optuženi Edhem Žilić oglašen je krivim da je radnjama opisanim u izreci pobijane presude počinio krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona bivše SFRJ, koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni Krivičnog zakona Republike Bosne i Hercegovine i Krivičnog zakona SFRJ a u vezi sa članom 22. i 30. istog zakona, pa ga je prvostepeno vijeće na osnovu istog zakonskog propisa, te uz primjenu odredaba člana 38. i 41. KZ SFRJ, za navedeno krivično djelo osudilo na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Branilac optuženog Edhema Žilića žalbu je izjavio zbog svih žalbenih razloga navedenih u članu 296. Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), sa prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH na osnovu člana 314. ZKP BiH, nakon sjednice vijeća, uvaži žalbu, te preinači presudu na način da donese oslobađajuću presudu, ili da na osnovu člana 315. ZKP BiH rješenjem ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Tužilaštvo BiH je u zakonskom roku dostavilo odgovor na žalbu branioca optuženog Edhema Žilića sa prijedlogom da Apelaciono vijeće Odjela I Suda BiH istu odbije kao neosnovanu.

Na sjednici Apelacionog vijeća održanoj dana, 23. marta 2018. godine u smislu člana 304. ZKP BiH tužilac i odbrana optuženog Edhem Žilić su ukratko izložili žalbene razloge, te su, takođe, izneseni i odgovori na izjavljene žalbe, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana