Ekonomija     | 25.05.2018. 17:03 |

Tadić i Bosić na Međunarodnom poslovnom forumu u Sankt Petersburgu

FENA Saopćenje

SARAJEVO/SANKT PETERSBURG , 25. maja (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić učestvuju na Međunarodnom poslovnom forumu u Sankt Petersburgu (SPIEF), koji je okupio više hiljada političkih zvaničnika, finansijske i akademske elite te biznis zajednice iz cijelog svijeta.

O značaju skupa svjedoči činjenica da su plenarnu sjednicu SPIEF-a danas otvorili predsjednik Rusije Vladimir Putin zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom a da su, uz njih, u panel diskusiji učestvovali i  japanski premijer Shinzo Abe, potpredsjednika NR Kine Wang Qishan i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagard, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Obraćajući se prisutnim visokim zvanicama, predsjednik Rusije prezentirao je strateška opredijeljenja Ruske Federacije te dodao da je saradnja s drugim državama svijeta moguća samo u duhu uzajamnog povjerenja i partnerstva.

Putin i Macron su saglasni u ocjeni da današnji svijet obilježava rapidan pad povjerenja među državama što je uslovilo uspostavu velikog broja barijera koje onemogućavaju normalne ekonomske odnose.

To nas, istaknuto je danas, može uvesti u ozbiljnu krizu i vrlo negativno se odraziti na cjelokupnu svjetsku ekonomiju.

Premijer Japana Abe, kao primjer postojanja povjerenja naveo je 130 projekata koje njegova zemlja ima u Ruskoj Federaciji. To je, kako je rekao, Japan opredijelilo da oformi cijelo ministarstvo za saradnju sa Rusijom dok je zamjenik predsjednika Kine Quishan istaknuo da se niti jedna zemlja ne može sama izboriti sa svim izazovim današnjice. Zbog toga, dodao je on, neprestano treba graditi ravnopravnost i povjerenje u realnom istorijskom kontekstu.

Izlažući pred učesnicima plenarne sjednice Foruma, direktorica MMF-a Christine Legard istaknula je da bi bila ozbiljna greška nastavak s protekcionističkim mjerama u međunarodnoj trgovini, jer niko u takvoj atmosferi ne može izaći kao pobjednik.

Ona je pokušala definirati najveće današnje izazove koji podrivaju povjerenje među ekonomskim partnerima u svijetu. To su nivo zaduženosti zemalja i korporacija, zatim finansijska nestabilnost i nastojanje da se podrije sistem ekonomskih pravila što uništava slobodu kretanja kapitala, roba i ljudi.

Tokom panel diskusije koja je uslijedila, razgovarano je o najvećim sigurnosnim izazovima u svijetu i ključnim kriznim tačkama koje doprinose nestabilnosti pa i ugrožavanju svjetske ekonomiji, te uloge koje u traženju kvalitetnih odgovora imaju velike sile i ekonomski najjače zemlje svijeta.

Inače, ključna tema SPIEF2018 je „Izgradnja ekonomije povjerenja“, u okviru koje  učesnici i gosti foruma diskutiraju o najvećim izazovima s kojima se danas susreće globalna poslovna zajednica, kao i načinima da se identificiraju potencijali ekonomskog rasta.

Programom Foruma je predviđeno više od 90 događaja, kao što su radionice, panel diskusije, poslovni dijalozi, tematski radni doručci, televizijske debate, itd.

Događaji su raspoređeni u četiri tematske cjeline - Globalna ekonomija u eri promjena, Mobiliranje potencijala rasta Rusije, Ljudski kapital u digitalnoj ekonomiji i Tehnologija za liderstvo.

Na „ruskom Davosu“, kako se često naziva ovaj poslovni i politički skup, naročito se razgovara o antimonopolskim propisima u okviru digitalne ekonomije, o razvoju vještina i stručnosti i budućnost tržišta rada, te sigurnosti informacija u kontekstu globalizacije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Radmanović: Neka Uskrs probudi nadu u svima nama i podstakne nas na plemenitost

Ademović: Uvjeren sam da će nas Uskrs nadahnuti da zajedno tragamo za boljom budućnosti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom