Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 26.05.2018. 12:55 |

Hiljade Argentinaca protestovale protiv pregovora s MMF-om

FENA Internet

BUENOS AIRES, 26. maja (FENA) – Hiljade Argentinaca protestovale su protiv pokušaja vlade da osigura kreditnu liniju od Međunarodnog montearnog fonda (MMF), kojeg krive za teškoće tokom jedne ranije financijske krize.

Opozicione stranke, sindikati, organizacije za ljudska prava i umjetnici učestvovali su u petak u protestnom maršu u blizini poznatog obeliska u Buenos Airesu pod sloganom „Zemlja je u opasnosti,“ javlja Reuters.

Ovaj protestni skup posljednji je od nekoliko takvih okupljanja organizovanih nakon što je predsjednik Mauricio Macri 8. maja objavio da je započeo pregovore o finansiranju s MMF-om nakon višesedmične tržišne nestabilnosti.

Ovaj neočekivani potez iznenadio je investitore i potakao strahove Argentinaca da bi se katastrofalan ekonomski kolaps od 2001.-2002. mogao ponoviti.

Mnogi Argentinci za pogoršanje te krize krive mjere štednje koje je nametnuo MMF, tokom koje su milioni ljudi osiromašeni, a Argentina je postala izopćenik zbog nepoštivanja obaveza servisiranja duga u iznosu od rekordnih 100 milijardi dolara.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Četiri igrača argentinskog Velez Sarsfielda osumnjičeni za silovanje novinarke

Argentinski Senat odbacio Mileijev ekonomski 'mega dekret'

Grlić Radman: Hrvati u Argentini su "veliki potencijal“ za doseljenje u Hrvatsku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'