Regija     | 26.05.2018. 12:53 |

ICMP i partneri na zapadnom Balkanu pripremaju se za londonski summit u srpnju

FENA Saopćenje

PODGORICA, 26. svibnja (FENA) - Akteri koji sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba na području zapadnog Balkana sastali su se ovog tjedna u Podgorici kako bi se pripremili za predstojeći summit u Londonu koji će se baviti ključnim izazovima s kojima se ova regija suočava, uključujući način rješavanja pitanja 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale iz sukoba 1990-ih godina.

Ujedinjeno Kraljevstvo će 9. i 10. srpnja biti domaćin Petog summita Berlinskog procesa za zapadni Balkan. Među ostalim pitanjima, Ujedinjeno Kraljevstvo je navelo da će napredak po pitanju nestalih osoba predstavljati prioritet.

Na trodnevnom sastanku koji je započeo u utorak, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Regionalna koordinacija udruženja obitelji nestalih osoba razmatrali su ključna pitanja koja se trebaju pokrenuti na londonskom summitu.

Sudionici su istaknuli pitanja razmjene informacija o mogućim lokacijama skrivenih grobnica među državama, ubrzavanje procesa ekshumacija takvih grobnica, te rješavanje oko 4.000 neidentificiranih slučajeva i eventualne pogrešne identifikacije do kojih je došlo prije primjene postupka na osnovu DNK analize 2001. godine, te usklađivanje evidencije u okviru Regionalne liste nestalih osoba.

O zaključcima sastanka s Regionalnom koordinacijom se razgovaralo na odvojenom sastanku koji je organiziran jučer i danas, a kojem su prisustvovali ICMP i predstavnici državnih organa nadležnih za pitanje nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine (INO), Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije.

Na ovom sastanku sudionici su započeli s izradom plana u kojem se će navesti aktivnosti na rješavanju pitanja 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale, s namjerom da se na londonskom summitu isti dostavi na usvajanje šefovima vlada u regiji.

ICMP je sudionicama također predložio uspostavljanje mehanizam koordinacije koji će okupiti INO i vladine komisije za nestale osobe i koji bi bio nadležan za realizaciju regionalnog plana. ICMP će ponuditi praktičnu i političku podršku tom mehanizmu.

ICMP vjeruje da će se usvajanjem regionalnog plana na srpanjskom summitu i formiranjem ovog mehanizma, uspostaviti struktura za ubrzavanje i intenziviranje rada na istragama slučajeva nestalih osoba na nepristran i djelotvoran način, te u skladu s međunarodnim standardnima ljudskih prava.

Održavanje ovotjednih sastanaka u Podgorici omogućeno je uz financijsku pomoć Ujedinjenog Kraljevstva.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Brnabić: BDP Srbije je vrijedan skoro 70 milijardi eura

RH će na samitu NATO-a upozoriti na hibridno djelovanje ruskih saveznika u susjedstvu

Velika Britanija: Hiljade okupljenih u Londonu pozvalo na hitan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo