Sport     | 26.05.2018. 22:44 |

Real treći put zaredom prvak Evrope

FENA Haris Dedović

KIJEV, 26. maja (FENA) - Nogometaši Real Madrida osvojili su naslov prvaka Evrope za sezonu 2017./2018.

Real je u finalu u Kijevu pobijedio Liverpool s 3:1 i treći put zaredom te 13. ukupno došao do trofeja namijenjenog najboljoj ekipi Evrope.

Susret je protekao u obostrano otvorenoj igri, posebno u drugom poluvremenu u kojem su igrači Reala uspjeli krunisati bolju igru i doći do pobjede. Ključni igrač Reala bio je Gareth Bale koji je postigao dva gola iako je u igru ušao u drugom poluvremenu. Navijača i igrači Reala mogu zahvaliti i golmanu Liverpoola Lorisu Kariusu koji je krivac za dva gola.

Hendikep za Liverpool predstavljala je i povreda najboljeg igrača Mohameda Salaha koji je u 28. minuti morao napustiti igru. No, i bez svog najboljeg igrača "Redsi" su pružili dobar otpor favoriziranom Realu, ali nisu uspjeli ništa više od dostojanstvenog poraza.

Liverpool je bio opasniji u prvvom dijelu igre, kada je preko Firmina i Manea imao nekoliko prilika. No, odbrana Reala je bila na visini zadatka. S druge strane, Real je samo jednom zaprijetio preko Ronalda koji je pokušao sa desne strane iskosa, ali nije bio precizan. Tek u finišu poluvremena Real je preuzeo inicijativu i u 43. minuti postigao gol preko Benzeme koji je poništen zbog zaleđa. Potom je zaprijetio i Nacho, a onda i Benzema, ali se rezultat nije mijenjao. 

No, ključni detalj za Liverpool dogodio se u 28. minuti kada se povrijedio Mohamed Salah, u kojeg su polagali sve nade navijači engleskog kluba. U jednom duelu sa Sargiom Ramosom Egipćanin je nezgodno pao i povrijedio rame, te je u suzama morao napustiti teren.

U drugom poluvremenu Real je krenuo mnogo ofanzivnije, a preko Isca je već u 48. minuti mogao do gola. No, udarac španskog reprezentativca završio je na gredi. 

Tri minute kasnije Benzema je iskoristio katastrofalnu grešku golmana Kariusa, koji je u želji da rukom pošalje loptu do svog beka pogadio u nogu Francuza a lopta se odbija u prazan gol. 

Radost igrača Reala trajala je četiri minute, pošto je Mane u 55. minuti donio poravnanje. Korner je izveo Milner, Lovren glavom sa 11 metara šalje loptu prema golu, a Mane ispred Navasa mijenja smjer lopte i pogađa za 1:1.

Real nakon primljenog gola nastavlja s napadima a u 61. minuti Isco se ponovo našao u dobroj prilici, ali Karius sada spašava svoju ekipu. No, tri minute kasnije bio je nemoćan kod udarca Balea, koji u svom drugom dodiru s loptom škaricama sa 11 metara pogađa rašlje za novo vodstvo Reala. 

U nastavku su obje ekipe imale priliku, Liverpool preko Manea, a Real preko Ronalda, ali bez promjene. Ipak, u 83. minuti Bale iz velike udaljenosti oštro šutira, Karius još jedno katastrofalno interveniše i omogućava Realu da dođe do trećeg pogotka i pobjede.

Dosadašnji osvajači Lige prvaka/Kupa prvaka:

13 - Real Madrid
7 - Milan
5 - Bayern, Barcelona, Liverpool
4 - Ajax
3 - Inter, Manchester United
2 - Juventus, Benfica, Porto, Nottingham Forest
1 - Celtic, HSV, Steaua, Marseille, Chelsea, Borussia Dortmund, Crvena zvezda, Feyenoord, Aston Villa, PSV Eindhoven

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Pobjeda Veleža nad Zvijezdom

Barbarez: Vjerujem da ću manjak trenerskog iskustva nadoknaditi respektom i autoritetom (VIDEO)

Barbarez: Vjerujem da ću manjak trenerskog iskustva nadoknaditi respektom i autoritetom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'