Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 27.05.2018. 11:29 |

Macron u pokušaju da ujedini Libiju sprema samit u utorak

FENA Internet

PARIS, 27. maja (FENA) - Libijski rivali će se susresti u Parizu u utorak u novom pokušaju postizanja saglasnosti o mapi puta za rješavanje nesuglasica i otvaranje puta ka izborima koje traže Ujedinjene nacije, prenosi Reuters.

Specijalni predstavnik UN Ghassan Salame vodi posljednji u nizu pokušaja da se ujedini i stabilizira zemlja. 

Salame je rekao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da je odustao o pokušaja promjena mirovnog ugovora iz 2015. godine te da će se fokusirati na održavanje izbora naredne godine.

- Kada budemo imali ovu mapu puta za izbore, to će značiti da su se sve strane usaglasile o narednim koracima – rekao je savjetnik predsjednika francuske novinarima u Parizu.

Na pregovore su pozvani premijer Fayez al-Sarraj, komandant istočne Libije Khalifa Haftar, Aguila Saleh, predsjedninik istočnog Predstavničkog doma te Khaled Al-Mishri, predsjednik Visokog državnog vijeća.

Na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Pariz se uključio u pokušaje postizanja konačnog dogovora u Libiji. Jedna od tačaka o kojima će se razgovarati je formiranje zajedničke centralne banke i vojske. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Orban i Macron sastaju se u Parizu uoči samita EU posvećnog pridruživanju Ukrajine bloku

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'