Bosna i Hercegovina     | 27.05.2018. 11:45 |

Iz Anketnog odbora u 'slučaju Dragičević' traže da Lukač ne ometa njihov rad

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. maja (FENA) - Iz Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, pozvali su danas entitetskog ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača “da ne ometa njihov rad”.

Navode da su iznenađeni jučerašnjim Lukačevim navodima u vezi s radom ovog odbora.

Podsjećaju da je Anketni odbor imenovan odlukom skupštinske većine i zvanično je počeo s radom nakon objave u ”Službenom glasniku RS-a” od 11. maja. U Anketni odbor su za predsjednika izabrani Branislav Borenović (PDP), za zamjenika predsjednika Drago Kalabić (SNSD) te za članove Nedeljko Glamočak (SDS), Milanko Mihajilica (SRS RS) i Goran Đorđić, nezavisni poslanik.

Rad Anketnog odbora potpuno je javan, a sve odluke su, kako je saopćeno, jednoglasno usvajane.

Na prvoj sjednici, nakon imenovanja, Anketni odbor donio je Poslovnik o radu, kojim je odlučeno da grupa ”Pravda za Davida” predloži u sastav ovog tijela dva svoja člana, koji učestvuju u radu i imaju sva prava iz Poslovnika, ali bez prava glasa.

-Dopisom od 18. maja obaviješteni smo da će u ime grupe 'Pravda za Davida' u radu Anketnog odbora učestvovati Borislav Radovanović i Ljiljana Tešanović. Naglašavamo, rad Anketnog odbora u potpunosti je javan i ove činjenice su bile poznate - kaže se u saopćenju iz entitetskog parlamenta.

Osim toga, na početku svake sjednice Anketnog odbora, na kojima su izjave dali predstavnici policije i tužilaštva, sve detalje su precizno navodili, uključujući i sastav i imena članova Anketnog odbora.

- Tako se desilo i na sjednici Anketnog odbora u petak, 25. maja, kada je izjavu dao ministar Dragan Lukač, koji nije reagovao na sastav Anketnog odbora, sve do trenutka kada je trebalo da odgovori na pitanja predstavnika grupe 'Pravda za Davida – stoji u saopćenju.

Nedopustivi su, smatraju, ovakvi navodi ministra Lukača na rad Anketnog odbora i pozivaju ga da poštuje Narodnu skupštinu RS-a i odluke tog najvišeg zakonodavnog tijela.

Lukač je jučer u otvorenom pismu naveo da je Anketni odbor zloupotrijebio povjerenje Narodne skupštine da provede istragu u vezi sa smrću Davida Dragičevića.

Istakao je da su u Anketni odbor angažovali Borislava Radovanovića, blogera protiv koga je podignuta i od suda potvrđena optužnica “za krivično djelo iz člana 169. stav 2. u vezi sa stavom 1”.

Smatra da toj osobi "ne bi ni u kom slučaju trebalo da bude dozvoljen pristup u prostor Narodne skupštine zbog navedenog krivičnog djela, te njegovog psihičkog statusa koji je već poznat”.

Lukač je odbio da odgovara na pitanja Radovanovića pred Anketnim odborom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom