Svijet     | 27.05.2018. 21:49 |

Prosvjedi u Berlinu: AfD okupio više protivnika nego pristaša

FENA Agencije

BERLIN, 27. svibnja (FENA) - Prosvjed desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) i protuprosvjedi u Berlinu u nedjelju prošli su bez sukoba suprotstavljenih strana, a na prosvjedu AfD-a okupilo se mnogo manje sudionika od očekivanog.

Prema navodima policije na skupu AfD-a ispred Brandenburških vrata okupilo se oko 5.000 sudionika. AfD, koji je prosvjed najavio za 10.000 sudionika, tvrdi da se na njihovom skupu pod sloganom „Njemačka budućnost“ okupilo oko 8.000 građana.

Ne nekoliko protuprosvjeda koje su organizirali sindikati, civilne organizacije i klupska scena Berlina, prema navodima policije okupilo se 25 tisuća, dok organizatori govore o 70 tisuća ljudi diljem grada.

Prema navodima policije današnji dan u Berlinu je protekao mirno i bez sukoba između suprotstavljenih strana ili između policije i prosvjednika.

Na skupu AfD-a je govorilo čelništvo stranke a predsjednik AfD-a Joerg Meuthen iznova je napao Angelu Merkel i njezinu politiku prema izbjeglicama i optužio ju da je svojom politikom „prokockala“ budućnost Njemačke.

Dopredsjednik stranke Alexander Gauland optužio je etablirane stranke da ne pokazuju dovoljno zanimanja za „vlastiti narod“. „Oni vole strance a ne vas“, rekao je Gauland.

Potpredsjednica zastupničkog kluba AfD-a Beatrix von Storch kritizirala je u svom obraćanju okupljenima ponašanje njemačkog nogometnog reprezentativca Mesuta Oezila koji se nedavno fotografirao s turskim predsjednikom Redzepom Tayyipom Erdoganom.

„Ovaj slučaj pokazuje da je Oezilova integracija potpuno promašena. On nije Nijemac usprkos putovnici“, rekla je von Storch.

U publici su prevladavali transparenti s porukama „Merkel mora nestati“ ili „Islam nije dio Europe“ a osim njemačkih su se vijorile i mađarske i ruske zastave.

Protuprosvjedi su održani na nekoliko lokacija u gradu. U blizini željezničkog kolodvora, odakle je kretala AfD-ova povorka, smjestio se prosvjed koji su organizirali predstavnici berlinske klupske scene koji su glasnom glazbom ometali povike iz AfD-ove povorke, prenosi Hina.

Njemački mediji u prvim reakcijama uglavnom ističu mnogo veći broj sudionika protuprosvjeda zaključujući kako „Berlin nije Dresden“ aludirajući na duboku ukorijenjenost antiislamskog pokreta Pegida u glavnom gradu Saske.

U nekim dijelovima Njemačke ogranci AfD-a su svojim pobornicima čak nudili 50 eura „za troškove“ ukoliko odu na prosvjed u Berlinu.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Prije 33 godine u Beogradu održane prve masovne demonstracije protiv Miloševićevog režima

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Na sajmu turizma u Berlinu predstavljene turističke atrakcije Mostara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo