Svijet     | 28.05.2018. 10:58 |

Ruski ambasador u Njemačkoj kaže da se poboljšavaju odnosi dvije zemlje

FENA Internet

BERLIN, 28. maja (FENA) - Serija posjeta članova njemačke vlade Rusiji pomogla je da se poboljšaju odnosi dvije države, rekao je ruski ambasador u Njemačkoj Sergey Nechayev, prenosi agencija dpa.

Nechayev je posebno zadovoljan posjetom šefa diplomatije Heiko Maasa, koji je u početku imao tvrd stav protiv Rusije, nazivajući je "sve više neprijateljskom". 

- Naravno, čitali smo ranije komentare i uzeli ih k znanju. Ali, smatram da je atmosfera opet pozitivna - rekao je Nechayev za dpa. 

Maas je postigao neke dogovore sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergei Lavrovom koji, kako je rekao, "prate najbolje tradicije bilateralnih odnosa". 

- Kada je u pitanju posjeta, moram biti jasan: bila je konstruktivna i sadržajna i nisu korišteni termini kao što su neprijatelji ili neprijateljstvo - rekao je ambasador. Serija posjeta zvaničnika je rezultirala "ohrabrujućim znakovima" za njemačko-ruske odnose.

Sredinom maja, Maas i ministar ekonomije Peter Altmaier te kancelarka Angela Merkel, putovali su u Rusiju u razmaku od nekoliko dana. 

Maas je iritirao ne samo Ruse, nego i svoju Socijaldemokratsku stranku sa oštrim tonovima prema Moskvi. Očekuje se da će izvršno tijelo SPD raspravljati danas o politici prema Moskvi.

Maasov prethodnik na poziciji ministra inostranih poslova  Sigmar Gabriel je rekao da bi sankcije nametnute Rusiji zbog Ukrajine trebale biti ublažene ako Moskva bude nastavila raditi na mirnom rješavanju secesionističkog konflikta u istočnoj Ukrajini. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo