Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 28.05.2018. 13:51 |

Premijera 'Logorilijade', predstave o književniku Iliji Jakovoljaviću

FENA

MOSTAR, 28. svibnja (FENA) - Pretpremijera predstave "Logorilijada", koja je nastala u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i Matice hrvatske Mostar bit će upriličena večeras u 20 sati u HNK Mostar, dok je premijera planirana za utorak u isto vrijeme.

Po riječima redatelja predstave Ivana Lea Leme, "Logorilijada" je nastala prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića "Konc logor na Savi" i zbirci pjesama "Lirika nevremena", te motivima zbirke novela "Grobnica za Borisa Davidoviča", Danila Kiša.

- "Logorilijada" je predstava o pjesniku kojeg je povijesni kovitlac podignuo u strašnu oluju, odnosno dramatursku centrifugu s epicentrom u njegovoj glavi. U naratvnom smislu sve počiva na dva sloja, komunističkom zatvoru iz 1948. godine u kojemu Jakovljević svjedoči o zbivanjima u ustaškom logoru iz 1942. godine. I dok je krimen zbog koga je završio u Staroj Gradiški jasno ocrtan, jer je utemeljen na Javkovljevićevim dnevničkim zapisima, onaj u komunističkom zatvoru se tek naslućuje - kazao je redatelj na konferenciji za novinare.

Lemo je dodao kako je riječ o sudbini pjesnika u totalitarnim režimima, odnosno književnika koji se nije želio odreći svojih moralnih uvjerenja "koji su ga smjestili između ustaškog noža i komunističkog čekića".

Tijekom zatočeničkih dana, 1941. i 1942. godine Jakovljević je vodio dnevnik, potajno ispisujući strahote koje su logoraši doživljavali. Zapise je prokrijumčario iz logora i kasnije rekonstruirao u potresnoj memoarskoj prozi.

- Ova predstava je za mene bila najteži zadatak u životu. Ja nisam ni čovjek ni redatelj koji na temu logora voli govoriti. Generalno sam mislio kako mi je pun kufer i Srba i Hrvata i četnika i ustaša... jer to u svojoj svakodnevnici ne živim. Ovakvu predstavu nigdje drugdje ne bi radio već ovdje. U predstavi sam nastojao biti odgovoran prema liku Ilije Jakovljevića - kazao je redatelj.

Ravnatelj HNK-a Mostar Ivan Vukoja kazao je kako je jedna od činjenica zbog koje je rađena predstava i ta što je Ilija Jakovljević Mostarac te mu je na taj način mostarsko kazalište željelo iskazati poštovanje. Dodao je kako se predstavom željelo ukazati na Jakovljevićevu društvenu, pjesničku i povijesnu važnost.

- Ako ste za jedan totalitarizam onda ste zacijelo protiv onog drugog. Ilijin život i smrt kažu kako je potrebno i jednom i drugom totalitarizmu reći ne i kako je važno u cijeloj priči ostati svoj i sebi dosljedan. Smatramo kako je to poruka koja i danas može biti vrlo značajna i koja nas može potaknuti da i mi sagledamo društvo u kojem živimo i da odolimo zovu sukoba i svrstavanja - kazao je Vukoja.

Dramaturg predstave Dragan Komadina istaknuo je kako je iz 15 poglavlja dnevničkih zapisa, uz lirske pasaže, izabrao glavnu scenu, a to je scena iz koncentracijskog logora na Savi u kojoj Jakovljević na Ilindan (20. 7. 1942. godine) prima u svoju ćeliju ustaše, koji dolaze da mu čestitaju imendan.

- To je zapravo glavna ili središnja scena oko koje se plete cijela predstava. Od ogromnog materijala izabrao sam spomenutu scenu, jer mislim kako je ona dramski potpuno zaokružena, moćna i jaka, i možda najbolje govori o tim okolnostima o toj nesretnoj ironiji sudbine koja je zadesila Iliju Jakovljevića, koji i u takvim okolnostima mora biti 'mečka', igrati za njih i pretvarati se kao da je sve to jedan najnormalniji imendan. On igra kao Aska pred vukom. Na kraju preživi, kao što znamo iz njegove biografije, ali da bi ironija bila potpuna, završi u komunističkom logoru šest godina kasnije - kazao je Komadina.

Glumac Robert Pehar, koji u predstavi igra glavnu ulogu Ilije Jakovljevića, kazao je kako "Logorilijada" predstavlja pojedinca, intelektualca u sukobu s primitivnom okolinom u kojoj se nalazi.

- Jako sam zadovoljan predstavom, iako, kada smo ulazili u ovaj projekt, poklopi vas težina priče i teško se u njoj snaći. Hoću reći, teško je glumački ući u sve te pore koje bi iznijele lik Ilije Jakovljevića. Ali, već sam imao iskustvo rada s Ivanom Leom Lemom, i ja sam kao glumac jako zadovoljan kada postoji sigurna režiserska ruka koja vas vodi kroz sami proces - kazao je Pehar.

Dodao je kako se predstavom Ilija Jakovoljević vraća u Mostar,što je jako važno jer kako je reko, puno ljudi ne zna priču o njemu.

Pored Roberta Pehara u predstavi igraju Branimir Vidić Flika, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Boris Matić, Bojan Beribaka i Mario Bošnjak.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije