Svijet     | 28.05.2018. 16:14 |

Macron pozdravio 'hrabrost' italijanskog predsjednika Mattarelle

FENA Internet

PARIZ, 28. maja (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da je italijanski predsjednik Sergio Mattarella, koji je odbacio vladu koju su predložile opozicione stranke, odigrao ključnu demokratsku ulogu te da su Italiji potrebni evropski projekti.

- Jednostavno želim izraziti riječi pohvale i podrške predsjedniku Mattarelli, koji je imao ključni zadatak da osigura da njegova zemlja održi institucionalnu i demokratsku stabilnost, zbog velike hrabrosti i duha odgovornosti - izjavio je francuski čelnik.

Predsjednik Mattarella odbio je dati saglasnost za novog ministra finansija.

Vladajuće stranke najavile su mogućnost smjene predsjednika, jer je odbio da imenuje euroskeptika Paola Savonu na ministarsku poziciju. Mattarella tvrdi da bi dolazak Savone izazvao zabrinutost investitora van i unutar zemlje.

Mattarella je najavio da bi mogao pozvati Carla Cottarellija, bivšeg izvršnog direktora MMF-a, da formira privremenu administraciju do održavanja novih izbora, javlja agencija Reuters. 

Dvije populističke stranke, italijanski anti-establišment pokret Pet zvijezda i ekstremno desničarska stranka Liga, postigle su susaglasnost o parlamentarnoj većini, ali nemaju podršku predsjednika. Mattarella je pozvao Giuseppea Contea, kojeg su dvije stranke predložile za premijera da ponudi drugu opciju za ministra finansija, ali je on to odbio i vratio mandat.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'