Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 17:27 |

Popisani ugovori za projekte podrške povratnicima i raseljenim u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 28. maja (FENA) - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš danas je s predstavnicima humanitarne i razvojne agencije CRS (Catholic Relief Services) potpisao ugovore o udruživanju sredstava za tri tekuća projekta koji podržavaju povratnike i raseljena lica u BiH.

Riječ je o projektima „Integrisani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji“ i dva projekta koji podržavaju Regionalni stambeni projekat u BiH - „Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“ i „Komplementarna podrška za obezbjeđenje osnovnih izvora zarade u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP)“, saopćeno je iz ovog ministarstva.

„Integrisani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji“ je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske koji se implementira u partnerstvu sa CRS-om i nadležnim enetitetskim ministarstvima.

Projekat predstavlja treću fazu izgradnje funkcionalnog sistema podrške za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u BiH i pomaže jačanje kapaciteta institucija na svim nivoima da pružaju podršku za socijalno-ekonomsku reintegraciju osoba nakon procesa readmisije.

Ukupna finansijska vrijednost projekta je preko 1.200.000 KM, dok na temelju ugovora o udruživanju sredstava, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a sufinansira projekat u iznosu od 100.000 KM. Bit će realizovan do kraja juna 2019. godine.

Udruživanje sredstava na ovom projektu je u proteklom periodu osigurano i od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

U okviru podrške RSP-u, CRS kao implementator podržava dva projekta.

Projekat „Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“ podržava Odjel Vlade SAD-a za stanovništvo, izbjeglice i migracije (PRM), a omogućava raseljenim osobama i izbjeglicama, kojima je osigurano dostojanstveno stambeno zbrinjavanje kroz RSP, da imaju pristup socijalnim pravima, te mogućnost da povećaju svoje prihode zahvaljujući primljenoj pomoći za održivost.

Trebalo bi da pomogne izgradnju kapaciteta vlasti BiH na svim nivoima da bi se uspostavio sistem socijalnog stanovanja i osigurala ekonomska održivost korisnika RSP-a.

Ukupna vrijednost projekta za sve tri zemlje u regionu u 2018. godini iznosi 2.000.000 KM, a realizovat će se do kraja sepetembra 2018. godine.

Projekat „Komplementarna podrška za obezbjeđenje osnovnih izvora zarade u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP)“, koji podržava Vlada Švajcarske, takođe pomaže održivu socijalnu i ekonomsku integraciju povratnika i raseljenih u zajednice povratka, kojima je stambeno rješenje osigurano kroz RSP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo