Regija     | 28.05.2018. 19:39 |

Deveta međunarodna specijalistička škola od 15. do 17. lipnja u Kotoru

FENA Saopćenje

PODGORICA, 28. svibnja (FENA) – Deveta međunarodna specijalistička škola "Suvremena dostignuća u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji bolesti ovisnosti" održat će se  od 15. do 17. lipnja 2018. u Kotoru.

Spomenutu školu organizira Europski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda – Regionalni mediteranski institut za međunarodne postdiplomske studije i razvojna istraživanja iz Podgorice u suradnji s Ministarstvom zdravlja Crne Gore, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Ministarstvom zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Zdravstvenom mrežom jugoistočne Europe (SEEHN) i Hrvatskim liječničkim zborom – Društvo za alkoholizam i druge ovisnosti.

ECPD ovu školu organizira u okviru Međunarodnog programa transfera sustava znanja u oblasti medicinskih znanosti, u skladu sa zaključenim sporazumima o suradnji u oblasti zdravstva s navedenim ministarstvima.

Cilj je škole upoznati polaznike liječnike pedagoge, psihologe, pravnike, socijalne radnike i druge stručnjake s najnovijim saznanjima, praktičnim i znanstvenim dostignućima u oblasti prevencije, liječenja i rehabilitacije bolesti ovisnosti.

Ministrica u Vladi Republike Srbije i direktorica spomenute škole Slavica Đukić Dejanović  ističe kako će se ova specijalistička škola baviti izuzetno važnom temom, s obzirom na to da bolesti ovisnosti pripadaju grupi najčešćih bolesti suvremenog čovjeka. Podaci ukazuju na njihovu široku rasprostranjenost u općoj populaciji, koja u nekim sredinama ima epidemijske razmjere.

 Glavne teme ovogodišnje škole su: "Ciljevi održivog razvoja i problemi bolesti ovisnosti", "Spolna i rodna dimenzija bolesti ovisnosti i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci (biološki, psihološki i kulturološki aspekti)", "Suvremena adiktološka istraživanja: kako projektirati rodno senzitivne programe liječenja", "Rodni aspekti - droga i nasilje: trauma kao odgovor na razlike", "Zločin i kazna i pravo na liječenje - iskustva u regiji" te Forenzički značaj ovisnosti, priopćeno je iz Tajništva ECPD-a.

 Predavanja će održati grupa istaknutih medicinskih eksperata iz ove oblasti.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Beograd: Parnični postupak protiv roditelja dječaka-ubojice iz škole 'Ribnikar'

Posušje: 90 godina školstva na Gracu

Srednja ekonomska škola Joze Martinovića obilježila Mjesec hrvatske knjige

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu