Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 14:48 |

Medalja 'Pravednik među narodima' posthumno članovima porodice Prohić (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Medalja časti i diploma "Pravednika među narodima", koje dodjeljuje Država Izrael za spašavanje Jevreja od nacističkog progona, ove godine je posthumno dodijeljena Sabriji Prohiću, Safeti Prohić, Esmi Prohić i Avdi Prohiću koji su tokom Drugog svjetskog rata spasili djevojčicu Nadu Kolman.

Uime porodice Prohić prizanje je danas na svečanosti u Sarajevu od nerezidentnog ambasadora Izraela u BiH Boaza Rodkina primio Rejhan Prohić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci je istakao da je Medalja pravednika koja je danas dodijeljena porodici Prohić iz Gračanice najveće priznanje koje mogu dobiti oni koji su za vrijeme holokausta spašavali Jevreje. Mogu je dobiti samo osobe koje nisu Jevreji i od 1963. godine to priznanje je dobilo više od 26.000 osoba. U Bosni i Hercegovini do sada su 53 osobe nosioci Medalje, a s današnjim danom još četvero.

Finci je podsjetio kako komisijom koja nagradu dodjeljuje uvijek predsjedava predsjednik Vrhovnog suda Izraela, naglašavajući da to dovoljno govori o ozbiljnosti tog postupka.

Nerezidentni ambasador Izraela u BiH Boaz Rodkin rekao je da je tokom Drugog svjetskog rata samo u Bosni i Hercegovini pobijeno 12.000 Jevreja, te da bi taj broj bio i veći da nije bilo ljudi kao što su članovi porodice Prohić koji su rizikovali vlastite i živote svoje porodice kako bi spasili malu Nadu.

Nada Kolman se kratko obratila prisutnima, uz riječi zahvalnosti Prohićima i njihovim potomcima.

Egon Sonnenschein, Nadin bratić koji je također preživio holokaust, naveo je da se porodica Prohić, iako se tada dešavalo da komšije ne reaguju kada su stradavali Jevreji, pokazala istinskim prijateljem.

Jedan od potomaka članova porodice Prohić koji su zaslužili ovo priznanje reditelj Ozren Prohić rekao je da je dodjela Medalje veliki događaj za njihovu obitelj.

Nada Kolman rođena je u Gračanici 1942. godine. Njenog oca Viktora uglednog doktora apotekara, rođenog u Koprivnici, 1943. godine strijeljali su Nijemci, a majka Helena je umrla u zatvoru u Zagrebu.

Malu Nadu su u svom domu skrili Avdo Prohić i supruga Esma, a kada je stanje u Gračanici postalo opasno i po jevrejsku djevojčicu, tajno su je prebacili u Zagreb gdje ju je do kraja rata štitio i skrivao Sabrija Prohić sa suprugom. Po završetku rata po Nadu Kolman došli su njezini rođaci te je posvojili i odveli u Izrael, a nju je životni put nakon toga 1958. godine, kao profesoricu hebrejskog jezika, odveo u Južnoafričku Republiku, potom u tadašnju Rodeziju te današnji Zimbabve, da bi na kraju stigla u Australiju gdje i sada živi pod imenom Aviva Fox.

"Pravednik među narodima" je odlikovanje koje dodjeljuje Država Izrael pripadnicima drugih naroda koji su tokom holokausta, riskirajući vlastiti život, spašavali Jevreje od nacističkog progona i sigurne smrti u koncentracionim logorima oformljenim na evropskom tlu s namjerom da se u potpunosti istrijebe Jevreji i drugi narodi, grupe i pojedinci koji su bili na udaru Hitlerovih rasnih zakona.

Na Medalji je napisano: "Onaj ko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet".

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1807/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/130c5ou7F5Yi2RfUGhLv8UduIS9hUXDod?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svečanost dodjele Medalje pravednika među narodima 29. maja u Sarajevu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta