Sport     | 29.05.2018. 15:22 |

Počinje realizacija projekta Škole plivanja za sarajevske osnovce

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktor JP Olimpijski bazen Otoka Enes Peštek potpisali su danas Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo za školsku 2018./2019. godinu.

U svojstvu sufinansijera, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo izdvojit će 100.000 KM za realizaciju projekta, dok će opštine Kantona Sarajevo shodno broju učenika sa vlastitih teritorija obezbijediti ostatak novca kroz vlastite budžete, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Potpisivanjem protokola osigurana je implementacija izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koje predviđaju realizaciju škole plivanja u skladu sa nastavnim planom i programom.

Naglašavajući da Kanton Sarajevo prvi u regionu pokreće školu plivanja kao obaveznu nastavnu aktivnost, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, istakao je da će se ovim projektom kvalitetno realizirati treći čas tjelesnog odgoja.

- Prvi put Ministarstvo realizuje projekte koji su namijenjeni svakom djetetu. Do sada su slični projekti bili namijenjeni samo onoj djeci čiji roditelji imaju finansijsku mogućnost za takvo što. Sada imamo rješenje za jednu cijelu generaciju i mislim da su ovo najbolje uložena sredstva - rekao je Kazazović te dodao da se tim projektom djeci želi omogućiti sticanje novih životnih vještina i tako im u budućnosti omogućiti bolji kvalitet života.

Direktor JP Olimpijski bazen Otoka Enes Peštek navodi da se tim pilot projektom prelazi na sistemski organiziranu školu plivanja što do sada nije bio slučaj.

- Pored stručnog sportskog osoblja bazena, svoje kapacitete ćemo maksimalno ustupiti i pomoći instruktorima da kvalitetno realiziraju obuku - naveo je Peštek.

Projekat Škole plivanja pratit će mala knjižica “Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom“ u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana