Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 15:01 |

ESV KS raspravlja o socijalnoj zaštiti i dualnom obrazovanju

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo razmatrat će na sjednici koja se održava danas u Sarajevu Nacrt Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom, te Radni materijal zakona o dualnom obrazovanju.

Predsjedavajuća ESV-a i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS Amela Dautbegović rekla je novinarima prije početka sjednice da je Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom za njih vrlo važan jer novi federalni zakon o hraniteljstvu obavezuje kantone da u svoje zakone uvrste dodatne odredbe.

Pojasnila je da oblast hraniteljstva predstavlja dio deinstitucionalizacije socijalne zaštite i predviđa da djeca i odrasli mogu biti smješteni u hraniteljske porodice, te da zakon predviđa da Kantonalni centar za socijalni rad formira cijelu jedinicu koja će se baviti hraniteljstvom.

Dautbegović je dodala da je izmjenama zakona unesena i odredba o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe, pooštreni su uslovi za izbor direktora ustanova socijalne zaštite, te je omogućeno da porodilje koje su strane državljanke a žive u BiH i imaju radnu dozvolu dobijaju i porodiljsku naknadu.

Istakla je da je važno da se socijalni partneri upozaju o Radnom materijalu zakona o dualnom obrazovanju koji je bitan zbog našeg radno-sposobnog stanovništva i obrazovanja uz praksu.

Član delegacje Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata sarajevskog kantona Faruk Bešlić naveo je da Radni materijal zakona o dualnom obrazovanju sačinjen bez potrebne pripreme i analize, te da se mi ne možemo porediti sa zemljama kao što su Njemačka, Austrija i Švicarska jer nemamo jaku privredu koja bi zaposlila tako obrazovane kadrove.

Naglasio je da se čini da je zakon pripremljen tako da poslodavci dobiju besplatnu radnu snagu koja će raditi na praksi pet do šest sati dnevno uz mizernu naknadu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu