Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 15:54 |

Savjetovanje o modelu vrednovanja rada sudija i tužilaca u BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Pitanje ocjenjivanja i vrednovanja rada sudija i tužilaca u BiH od centralnog je značaja za nosioce pravosudnih funkcija jer se uspostavljanjem uravnoteženog sistema vrednovanja fokus pomjera s dnevnopolitičkih ocjena na stručne kriterije, istaknuto je danas u Sarajevu na savjetovanju o modelu vrednovanja rada sudija i tužilaca u BiH.

Savjetovanje je organizirala Fondacija Centar za javno pravo u saradnji s Pravnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

Sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH Božidarka Dodik u izjavi novinarima naglasila je značaj harmonizacije propisa koji važe u BiH i njihovog usaglašavanja s međunarodnim standardima.

- Treba poći od toga da postojeći sistem vrednovanja sudija i tužilaca u BiH možemo da uskladimo s evropskim standardima. Već imamo dokumenta kojima je ukazano koji su to osnovni kriteriji za vrednovanje rada sudija i tužitelja. Oni su opširni i mnogobrojni, ali ono što kod nas nije primjenjeno, a trebalo bi, odnosi se na to da prije svega zakonskim tekstom treba da bude regulirano u najširem sistem vrednovanja rada sudija i tužilaca, a ne podzakonskim aktom kao je to sada u BiH – izjavila je Dodik prije početka savjetovanja.

Isto tako, dodala je, potrebno je raditi na harmonizaciji zakonodavnih rješenja u BiH, a to se prije svega odnosi na period vrednovanja rada.

 - U Federaciji BiH, prema Zakonu o sudovima, vrednovanje rada sudija i tužitelja vrši se na jednogodišnjoj osnovi, dok se isto to vrednovanje u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu provodi u perodu od tri godine. Jedna od preporuka evropskih standarda jeste da učestalo vredovanje sudija predstavlja svojevrstan pritisak i može da ugrozi sudijsku neovisnost. Znači, prvi korak bi bio harmonizacija tih propisa koji važe u BiH i njihovo usaglašavanje s međunarodnim standardima – dodala je Dodik.

Na skupu, koji je okupio učesnike iz BiH i inostranstva, razmotrani su prijedlozi za novi pristup vrednovanju koji dolazi iz same prakse, od sudija i tužilaca. Uravnoteženi sistem, kako je istaknuto, podrazumijeva optimiranje odnosa između broja i težine obrađenih predmeta (kvantiteta i kvaliteta) i osigurava napredovanje u karijeri koje favorizira stručnost svakog sudije. U Bosni i Hercegovini je duže vrijeme predmet kritike model koji počiva na principu ostvarene orijentacione norme, kvalitetu odluka i odnosa prema radu. 

Predsjednik Okružnog suda u Ljubljani Marijan Pogačnik ocjenio je da su sistemi vrednovanja rada sudija u Sloveniji i BiH dosta su različiti.

- Ne bih želio govoriti o tome koji je sistem bolji ili lošiji, ali koliko je meni poznato, kod vas je još na snazi tzv. sudska norma gdje je sudija u obavezi da u određenom vremenu riješi određen broj predmeta. I mi smo nekada imali takav sistem, ali je napušten jer je utvrđeno da ne daje efikasne rezultate i da je u suprotnosti sa principom sudskog odlučivanja - dodao je Pogačnik.

Sistem vrednovanja i ocjenjivanja u Sloveniji, po njegovim riječima, napravljen je tako da sudije motivira na što je moguće bolji rad s obzirom da je uz ocjenu sudske službe vezano njegovo unapređenje ili u platnim razredima ili na viši sudski položaj.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sudije i sutkinje iz cijelog regiona zajedno u borbi na jačanju rodne ravnopravnosti

U Sarajevu regionalna konferencija o procesuiranju cyber kriminala

Ruski tužioci traže kaznu zatvora od 13 godina za Navaljnog

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'