Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 16:20 |

BiH na Svjetskom summitu mladih lidera u Beču predstavljalo troje mladih

FENA Saopćenje

BRČKO, 29. svibnja (FENA) - Nina Fuštar, Mirsad Zahirović i Đorđe Bojić predstavljali su Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom summitu mladih lidera u Beču, koji je organizirao Međunarodni republikanski institut (IRI).

 Ova troje mladih lidera iz naše zemlje imali su priliku predstaviti aktivnosti iz svojih lokalnih zajednica, kao i podijeliti svoja iskustva rada na USAID-ovom projektu "re:Generacija".

 "Ovo je velika stvar za Kotor Varoš i naše udruženje 'Heroj'. Nastojao sam naš grad prikazati u najboljem svjetlu, te zainteresirati sudionike da ga posjete, da se povežemo i napravimo iskorak. Ovo je sjajno iskustvo i velika šansa za mlade ljude", kazao je Bojić.

 Mirsad Zahirović iz Brčkog smatra kako će ovaj summit biti prilika za nastavak uvezivanja i realizaciju inicijativa koje su pokrenuli  kao mladi ambasadori pomirenja u BiH.

 "Ovo je veliko iskustvo za mene. Naučio sam mnogo novih stvari kako se nositi s problemima, koji su alati za rad s mladima za njihovo  angažiranje u politici i nevladinom sektoru. Na summitu je sudjelovalo 40 mladih osoba iz 35 zemalja, imao sam priliku da iznesem stanje u mojoj državi i da čujem kako mladi širom svijeta rade na aktiviranju mladih", dodao je Zahirović.

 Po riječima Nine Fuštar, cilj je summita bio osnaživanje mladih lidera iz cijelog svijeta i njihovo međusobno povezivanje.

 "Razgovarali smo o svojim iskustvima, te smo kroz radionice radili sa svjetskim liderima", dodala je Fuštar, koja je na  summitu  govorila o radu mladih u Prijedoru.

 Mladi ambasadori pomirenja nastavljaju raditi u BiH, ali i širom svijeta, na promociji društveno-korisnog rada i suradnje u lokalnim zajednicama. Njihov napor u borbi protiv predrasuda na Svjetskom summitu mladih lidera prepoznat je kao primjer za rad u podijeljenim zajednicama širom svijeta, priopćio je District Team Brčko.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Brnabić: BDP Srbije je vrijedan skoro 70 milijardi eura

RH će na samitu NATO-a upozoriti na hibridno djelovanje ruskih saveznika u susjedstvu

Plenković: Uložit ćemo maksimalne napore za kompromis o pomoći Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana