Svijet     | 29.05.2018. 16:26 |

Suparničke frakcije u Libiji dogovorile održavanje izbora 10. decembra

FENA Internet

PARIZ, 29. maja (FENA) - Čelnici zaraćenih frakcija u Libiji usuglasili su se u utorak da održe parlamentarne i predsjedničke izbore u toj zemlji 10. decembra.

Premijer Fayez Serraj, koji uz podršku UN-a predvodi slabu vladu u prijestonici Tripoliju i istočni libijski moćnik Khalifa Haftar klimnuli su glavama kada ih je francuski predsjednik Emmanuel Macron zapitao da li odobravaju tekst sporazuma koji je pročitan pred njima. 

Isto su učinili čelnici dvije suparničke skupštine, parlamenta sa sjedištem na istoku zemlje, Akila Saleh i čelnik Visokog državnog vijeća, Khaled Mishri, na zapadu zemlje.

Evropske zemlje nastoje da stabiliziraju stanje u Libiji zbog uloge te zemlje kao ključne tranzitne tačke za migrante i izbjeglice koji se pokušavaju domoći Evrope.

Haos nastao svrgavanjem dugogodišnjeg čelnika Moamera Gaddafija u 2011. godini također je omogućio militantnim islamističkim grupama da dobiju na snazi, iako je uspostava tzv. Islamske države u toj zemlji poražena prije dvije godine.

- Imamo svaki interes, radi naše vlastite sigurnosti, da radimo na stabilnosti Libije - napisao je Macron na Twitteru neposredno pred početak konferencije, prenosi dpa.

 

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

U Libiji konferencija o rekonstrukciji, upućen poziv bh. kompanijama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu