Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 16:42 |

Održana sjednica Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH je danas na sjednic, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH za 2018. godinu, kojim se jačaju kapaciteti Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

BiH RAVNOPRAVNA NA MEĐUNARODNOM POŠTANSKOM TRŽIŠTU
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za prihvatanje pet akata Svjetske poštanske unije usvojenih na 26. kongresu održanom 2016. godine u Istanbulu. To će omogućiti Bosni i Hercegovini ravnopravno učešće na međunarodnom tržištu poštanskih usluga.

BiH će na taj način prihvatiti Deveti dodatni protokol Ustava Svjetske poštanske unije, Prvi dodatni protokol Općeg pravilnika Svjetske poštanske unije, Svjetsku poštansku konvenciju, Završni protokol Svjetske poštanske konvencije i Sporazum o poštanskim finansijskim uslugama.

Bosna i Hercegovina ispunjavanjem svojih obaveza preuzetih članstvom u Svjetskoj poštanskoj uniji doprinosi ekonomskoj održivosti poštanskih operatera u našoj zemlji. Istovremeno, osigurava obavljanje poštanskih usluga, posebno univerzalnih poštanskih usluga u skladu s međunarodnim standardima i napretkom informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru prihvatanja, a za bh. potpisnika akata predložen je ministar vanjskih poslova. 

ZATRAŽENA INFORMACIJA OD PREGOVARAČKOG TIMA U VEZI S IMOVINOM KOJA JE ZAŠTIĆENA ANEKSOM G SPORAZUMA O PITANJIMA SUKCESIJE
Vijeće ministara BiH zadužilo je Pregovarački tim za provedbu Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije da za narednu sjednicu Vijeća ministara BiH dostavi izvještaj o radu i aktivnostima preduzetim u vezi sa zaštitom imovine i prava Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

OMOGUĆENO UČENICIMA IZ BANJE LUKE DA BESPLATNO DOBIJU PUTNE ISPRAVE ZA POVRATAK KUĆI
Vijeće ministara BiH donijelo je odluku kojom se učenicima iz Banje Luke, kojima su u Italiji tokom ekskurzije u izgorjelom autobusu uništeni dokumenti, omogućava da bez plaćanja troškova dobiju putne isprave za povratak u Bosnu i Hercegovinu.

PODRŽANE AKTIVNOSTI MINISTARSTVA ODBRANE U  PROJEKTIMA „PERSPEKTIVA“ I „PREVENTIVA“
Vijeće ministara BiH podržava napore i aktivnosti Ministarstva odbrane na implementaciji "Perspektiva" programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog vojnog personala i implementaciji "Preventiva" projekta zaštite mentalnog zdravlja pripadnika ovog ministarstva i Oružanih snaga BiH.

Zaključeno je to nakon što je Vijeće ministara upoznato s Informacijom Ministarstva odbrane o implementaciji ovih programa u 2017. godini. 

Ministarstvo odbrane već pet godina uspješno provodi vlastiti "Perspektiva" program tranzicije i zbrinjavanja vojnog personala otpuštenog u skladu sa Zakonom o službi u OSBiH, a uslijed ograničenja godina starosti i dužine vojne službe. Za realizaciju višegodišnjeg ,,Perspektiva" projekta od 2016. do 20. marta 2018. godine utrošeno je ukupno 344.333,33 KM za asistenciju 120 otpuštenih lica.

Istovremeno, ovo ministarstvo već tri godine uspješno provodi "Preventiva" projekt, koji je usmjeren na izgradnju i jačanje kapaciteta u oblasti zaštite mentalnog zdravlja i psiho-socijalne asistencije pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Kroz projekt „Preventiva“ u 2016. i 2017. godini prošlo je 209  pripadnika OS BiH, a koji su se vratili iz mirovnih misija, za što je utrošeno 54.426,39 KM.

USVOJEN IZVJEŠTAJ O PROVEDBI REVIDIRANOG AKCIONOG PLANA  ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA ROMA
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, usvojilo je Izvještaj o provedbi Revidiranog akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2013 – 2016 i utrošku grant sredstava za 2016. godinu s preporukama kojima se želi unaprijediti stanje u ovoj oblasti.  

U Izvještaju se navodi da je od 2009. do 2016. godine za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojeno 19.522.000 KM, a da su sufinansirajuća sredstva iznosila 9.378.308,57 KM, što ukupno iznosi više od 28,9 miliona KM.

Za potrebe Roma u ovom periodu izgrađena je 541 stambena jedinica, a 744 Roma koristila su sredstva namijenjena za zapošljavanje i samozapošljavanje. Sredstva za zdravstvenu zaštitu su implementirana u saradnji sa zavodima za javno zdravstvo u Federaciji BiH i Institutom za javno zdravstvo u Republici Srpskoj, te nadležnim tijelima u Brčko Distriktu BiH, a u cilju unapređenja i poboljšanja pristupa zdravstvenoj zaštiti pripadnika romske nacionalne manjine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ranije je  evidentiralo  16.771 Roma ili 4.308 domaćinstava koja žive u Bosni i Hercegovini. Međutim, s obzirom na to da je određeni broj domaćinstava odbio da se evidentira, ali i zbog kretanja stanovništva, procjene govore da u BiH živi između 25 i 30 hiljada Roma, među kojima je oko 19,5 hiljada osoba kojima je potreban neki od vidova pomoći i podrške koji su sadržani u Akcionom planu.

SAGLASNOST ZA GLASANJE DRŽAVLJANA TURSKE U BiH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je saglasnost za glasanje državljana Republike Turske na teritoriji Bosne i Hercegovine, povodom ponovnog održavanja ranijih općih izbora u Republici Turskoj.

Glasanje će biti održano u  Ambasadi Republike Turske u Sarajevu, i to u  prvom krugu 16. i 17.  juna, i u drugom krugu 30. juni  i 1. juli od 09.00 do 21.00 sati, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!