Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 16:25 |

Na godišnjicu stradanja Zvorničana klanjat će se dženaza jednoj žrtvi (VIDEO)

FENA

ZVORNIK, 29. maja (FENA) - Omer Subašić (1916.) koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine, a pronađen u masovnoj grobnici Kazanbašča, jedina je identificirana zvornička žrtva kojoj će se ove godine klanjati dženaza na godišnjicu masovnog stradanja Zvorničana, u petak 1. juna.

Subašić će biti ukopan u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija na 20. dženazi koju organizira Medžlis islamske zajednice (MIZ) Zvornik u okviru obilježavanja Dana stradanja Zvorničana.

Džuma namaz i dženazu predvodit će tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Dosad je u memorijalnom kompleksu ukopano 786 tijela, a još otprilike 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u drugim mezarjima.

Porodice su, kaže glavni imam MIZ Zvornik Haris ef. Mustajbašić, ogorčene sporošću identifikacije. Tragaju za još 418 osoba, kojima se ne zna mjesto stradanja.

- Ako uzmemo u obzir da je samo iz Bijelog Potoka u jednom danu, u jednoj koloni stradalo 648 muškaraca, a od njih 247 još nije pronađeno, to je pet punih autobusa ljudi. To ne može samo da nestane. Nemoguće je da se ne zna gdje su ti ljudi, ništa da se ne zna o tim grobnicama - kazao je ef. Mustajbašić.

Apelujući na one koji znaju istinu o stradanju Zvorničana, nakon manifestacija na Snagovu, u Kobilićima, Sapni i Drinjači, MIZ Zvornik će organizirati i memorijalne posjete stratištima u Pilici, Karakaju te mjestu najveće masovne grobnice na Crnom Vrhu.

Najavljena je i godišnjica obilježavanja prvog oslobođenog logora u Liplju te šetnja stazom smrti u spomen na 648 osoba ubijenih na lokaciji Bijeli Potok.

Krajem juna bit će obilježena godišnjica progona zvorničkih Bošnjaka iz Kozluka, Skočića, Šepka i Diviča.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1810

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1t7VRdIb8BnNQBR0L-c7Fu1WQIem1ZVXe?usp=sharing

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hafiz Salkanović iz Zvornika poručio: Svjesni smo da je naša obećana zemlja Bosna i Hercegovina

Sve spremno za prijevremene izbore za gradonačelnika Zvornika

Zvorničko naselje Skočić dobilo asfalt

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu