Regija     | 29.05.2018. 18:22 |

Slovenski biskupi pozvali vjernike i građane da odgovorno glasuju na izborima

FENA Ivana Banovic

LJUBLJANA, 29. svibnja (FENA) - Slovenski biskupi u utorak su vjernike i građane pozvali da u nedjelju na parlamentarnim izborima svoj glas daju onim kandidatima koji se zauzimaju za ljudsko dostojanstvo i kršćanske vrijednosti te slobodu djelovanja vjerskih zajednica.

 "Želimo li na pravi način pokazati brigu za budućnost naše domovine, onda su ovi izbori za zastupnike u Državnom zboru od izuzetnog značenja i prilika da odgovornim glasovanjem iskoristima naše pravo i ispunimo građansku dužnost", navodi se u pozivu građanima i vjernicima da se odazovu na izbore o kojima ovisi sastav budućeg parlamenta i nove vladajuće koalicije.

Kako se navodi u izjavi Slovenske biskupske konferencije što ju je potpisao njezin predsjednik i ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, birači a osobito vjernici trebali bi svoj glas na izborima dati onim strankama i kandidatima koji se zauzimaju za vrijednosti pravičnosti, ljudska prava i dostojanstvo, solidarnost s potrebitima, poštovanje ljudskog života i bračne zajednice, te za vladavinu prava koja se odnosi na sve ljude.

Uz to, slovenski katolički bisupi navode u svojoj izjavi kako je za svaku demokraciju, pa tako i onu u Sloveniji, važno da politika poštuje vjerske slobode i uredi djelovanje vjerskih zajednica, te da je participacija u izbornom procesu dužnost i pravo svakog kršćanina koji želi da političari osiguraju uvjete za slobodno djelovanje crkve, prenosi Hina. 

Slovenci u nedjelju, na osmim parlamentarnim izborima od uspostavljanja nezavisne države, biraju 90 zastupnica i zastupnika u 90-članskom parlamentu, Državnom zboru.

Politički utjecaj lokalne katoličke crkve u Sloveniji manji je nego u nekim tradicionalno katoličkim zemljama poput Poljske ili Italije, makar je više od 80 posto stanovništva katoličke vjeroispovjesti, ali nije beznačajan.

Crkva se u političkim pitanjima obično ne izjašnjava, osim ako je riječ o moralnim pitanjima ili stvarima crkvene doktrine, pa je tako zadnjih nekoliko godina na referendumskim inicijativama podržavala udruge koje su bile protiv legalizacije gay brakova i priznanja mogućnosti usvajanja djece od istospolnih parova, a zagovarala bračnu zajednicu muškarca i žene i tradicionalnu obitelj kao zajednicu muškarca sa ženom i djecom.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana