Regija     | 30.05.2018. 11:02 |

Saradnja pravosuđa u regiji na pitanjima terorizma i nasilnog ekstremizma

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Ministarstvo pravde Albanije domaćini su regionalne radionice o radu policijskih/pravosudnih službi i državnih pravobranitelja/tužilaca u oblasti terorizma i nasilnog ekstremizma i vezanih krivičnih djela, koja se održava danas u Tirani.

Na radionici su se okupili sudije, tužioci i eksperti sa zapadnog Balkana, gosti iz međunarodnih organizacija i partnerskih organizacija kako bi razgovarali o važnim pitanjima za bolju saradnju u ovoj oblasti. 

Kako je saopćeno iz RCC-a, ministrica pravde Albanije Etilda Gjonaj pozdravila je učesnike naglasivši prijeku potrebu za saradnjom svih dostupnih mehanizama na sprečavanju i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

-Albanska vlada je odlučna u nastojanjima da spriječi i bori se protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih vezanih krivičnih djela. Da sada je Vlada uložila maksimalne napore na ostvarivanju tog cilja. Usvojili smo sve strateške dokumente, kao što je nacionalna strategija za borbu protiv nasilnog ekstremizma, i uspostavili koordinacijski centar za nasilni ekstremizam. Međutim, i dalje je prijeko potrebna dodatna i kontinuirana obuka praktičara u svim segmentima pravosuđa u ovoj oblasti - rekla je Gjonaj.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović obratio se učesnicima radionice, istaknuvši kako se oblikuju novi vidovi terorističkih aktivnosti, naročito u kibernetičkom prostoru i radikalizaciji putem interneta, što nameće potrebu za otvaranjem novog prostora za regionalnu saradnju.

-Borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma ne može se voditi bez pune podrške i učešća pravosudnih institucija u tom procesu. Do sada smo svjedočili odlučnom i posvećenom radu institucija za provođenje zakona širom regije u ovoj oblasti. Od 2016. godine, sudovi u regiji su desetine osoba proglasili krivim za djela vezana za borbu na inostranim ratištima i terorizam, osudivši ih na ukupno preko 380 godina zatvora i zatvorivši više od 70 osoba u zatvore širom zapadnog Balkana - naveo je Svilanović. 

Učesnici raspravljaju o pravnim i policijskim praksama u radu na slučajevima radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma i procedurama klasifikacije i deklasifikacije dokumenata na sudovima, naročito u predmetima nasilnog ekstremizma i terorizma. Također će razgovarati o rješenjima u sudskim praksama za rad na predmetima nasilnog ekstremizma i terorizma u sudskom postupku i raditi na unapređenju saradnje između pravosudnih i policijskih organa i agencija u slučajevima prekogranične borbe protiv terorizma.

Skup je organiziran u okviru Projekta/Programa Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF): Integrirano upravljanje na području unutrašnje sigurnosti/Inicijativa za borbu protiv terorizma na zapadnom Balkanu (IISG/WBCTi), "Regionalna akcija za prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma (P-CVE) na zapadnom Balkanu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) II 2016" koju podržava Regionalna akcija za P/CVE na zapadnom Balkanu u okviru instrumenta IPA II 2016. 

Dan ranije, također u Tirani, održan je 10. sastanak ekspertne radne grupe Foruma šefova vojno-obavještajnih službi iz jugoistočne Evrope (SEEMIC EWG) kako bi razgovarali o sigurnosnoj situaciji u regiji i dali komentare na ovogodišnju procjenu prikupljanja podataka iz otvorenih izvora (OSINT) "Izazovi u kibernetičkoj sigurnosti kritične infrastrukture u jugoistočnoj Evropi (JIE)". 

Na sastanku je pripremljen nacrt OSINT izvještaja (Open Source Intelligence Report) koji će se dodatno razmotriti i usvojiti na sastanku SEEMIC-a na visokom nivou koji je planiran u jesen 2018. godine, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Body Space radionica o ženskom zdravlju 9. marta u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!