Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 12:14 |

U RS-u više od 80.000 bespravno izgrađenih objekata

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. maja (FENA) - Iako većina jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj (RS) nema zvanične evidencije o broju bespravnih objekata, procjenjuje se da ih ima više od 80.000.

Također, i dalje postoji značajan broj graditelja koji nisu pokrenuli proceduru legalizacije za objekte bez dozvola.

S ciljem stvaranja uslova da se bespravni objekti za koje postoje zakonski uslovi što prije uvedu u legalne tokove, te stvore uslovi da se za ove objekte plaćaju komunalne usluge, porez na imovinu, naknada za zajedničku komunalnu potrošnju, entitetska vlada je po hitnom postupku utvrdila Prijedlog zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

Prethodni rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju istekao je 31. decembra 2016. godine. Nadležno ministarstvo je zatražilo od lokalnih zajednica podatke o broju zaprimljenih zahtjeva za legalizaciju, kojih je oko 49.000.

Od Ministarstvo za građevinarstvo u RS se traži da što prije produži rok za legalizaciju, odnosno da se omogući legalizacija i za one objekte za koje zahtjevi nisu podneseni do isticanja zakonskih rokova.

- Procjenjeno je da je neophodno da se što prije omogući jedinicama lokalne samouprave da se ovaj postupak nastavi, ali zbog pokrenute ocjene ustavnosti odredbi propisa kojim je do sada ovaj proces bio uređen, nije realno da se rokovi za podnošenje zahtjeva u sadašnjem propisu produže, već je neophodno da se to uredi posebnim zakonom i pod uslovima koji važe za legalnu izgradnju novih objekata - saopćeno je danas iz entitetske vlade.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo