Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 12:28 |

Fakultet političkih nauka u Sarajevu i FUCZ ozvaničili saradnju (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu Šaćir Filandra i direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak potpisali su danas Sporazum o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji.

Sporazum, među ostalim, predviđa zajedničko organiziranje naučno-istraživačkih aktivnosti, konferencija, seminara, simpozija, odnosno međusobnu saradnju kroz različite oblike, kao što su razmjena i izrada stručnih i naučnih informacija, izrada programa, obuka i radionica za usavršavanje akademskog i stručnog kadra.

Studenti i nastavno osoblje ovog fakulteta će, kako je kazao Filandra, zahvaljujući potpisivanju ovog sporazuma moći biti aktivni sudionici brojnih projekata i programa koji se odvijaju u FUCZ, a ujedno otvara se prilika za realizaciju zajedničkih projekata.

- Za nas je ovaj sporazum značajan iz više razloga, a prvi se tiče humanističkog aspekta naše djelatnosti. Naime, fakultet kroz svoj Odsjek za sigurnosne i mirovne studije već decenijama educira veliki broj studenata iz ovog usmjerenja. Nama je vrlo važno da imamo saradnju sa FUCZ na način da kroz redovni studij svoje studente educiramo i kroz taj humanistički aspekt - istakao je Filandra.  

Ujedno, kako je dodao, ovim sporazumom FUCZ postaje jedna vrsta nastavne baze tog fakulteta.

-  Naš fakultet, odnosno Odsjek za sigurnosne i mirovne studije dobija nastavnu bazu na način da će naši studenti sa svojim profesorima učestvovati u kreiranju novih projekata i programa s FUCZ i na taj način zapravo sticati neophodno i zakonom propisano praktično znanje – naveo je Filandra.

Sigurnost u miru kojom se zapravo bavi FUCZ, područje je koje je vrlo interesantno u naučnom i istraživačkom smislu. Filandra je dodao da se otvara mogućnost da fakultet bude naučni partner u daljem profiliranju projekata i programa FUCZ, kako na unutrašnjem tržištu, tako i u smislu apliciranja za međunarodne fondove.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak je kazao da je potpisivanjem sporazuma ozvaničena dugogodišnja saradnja sa ovim fakultetom, te da će doprinijeti razmjeni iskustava i znanja i otvoriti prilike za kreiranje zajedničkih projekata.  

- Drago mi je što je ovo još jedan fakultet koji je spreman da surađuje sa nama na projektima i općenito u odgovoru na nesreće. Ne trebamo zaboraviti maj 2014. kada su profesori i studenti ovog fakuluteta bili s nama na područjima pogođenim poplavama – podsjetio je Solak.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1812

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qcczkNWFR_2QaYwCICUYXx28B2d_0IE-?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Panel na FPN-Delić govorio o ulozi, značaju i budućnosti socijalnih radnika u sistemu obrazovanja

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo