Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 13:20 |

Prezentirani izvještaji o identifikacijama posmrtnih ostataka u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Nakon okončane analize i pregleda posmrtnih ostataka koji se nalaze na 12 lokacija u BiH, predstavnici ICMP-a prezentirali su rezultate pregleda tih posmrtnih ostataka koji su bitni za rad tužiteljstava u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine, sudjelovali su u prezentaciji rezultata analiza posmrtnih ostataka, koju je predstavila Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP), a koja je izvršena po uputstvu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

U okviru analize, prezentirani su rezultati obrade i identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka koji su uskladišteni na ukupno 12 lokacija diljem BiH, među kojima u Visokom, Odžaku, Modriči, Istočnom Sarajevu, Banja Luci i Sanskom Mostu, a koji su pregledani u protekle dvije godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Na ovim lokacijama nalaze se i čuvaju posmrtni ostaci koji još nisu identificirani i ukopani, a analizom je predstavljeno da se pregledom NN posmrtnih ostataka u navedenim objektima do sada došlo do 121 novog identiteta, te više stotina reasocijacijskih izvještaja, kao i podataka o historijskim posmrtnim ostacima (ostacima izvan mandata Instituta za nestale osobe - INO BiH), te drugim kategorijama NN slučajeva.

Također, očekuje se da se na zajedničkom sastanku definiraju aktivnosti i postupanja sa pronađenim posmrtnim ostacima, na način da se pronađeni i identificirani posmrtni ostaci ukopaju ili trajno smjeste, dio posmrtnih ostataka ukopa u označena mjesta, a također da se nađe rješenje za pronađene posmrtne ostatke koji nisu u okviru mandata INO BiH.

Cjelokupan proces izuzetno je bitan sa stanovišta procesuiranja predmeta ratnih zločina, u smislu dokaznog materijala u predmetima u svim tužiteljstvima.

Sastanku su prisustvovali i dužnosnici entitetskih tužiteljstava i Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo