Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 13:04 |

Ministrica Pendeš razgovarala sa ambasadoricom Luksemburga za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima sastala se danas sa ambasadoricom Velikog Vojvodstva Luksemburga za BiH Sandrom Thein, sa kojom je razgovarala o aktuelnim pitanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o ostvarenom napretku u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine, što je jedan od uslova za aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Ministrica Pendeš je ambasadoricu Thein informirala i o procesu rješavanja viškova naoružanja i municije kao i kontribuciji naše zemlje u operacijama podrške miru, posebno bh. doprinosa i budućim planovima vezanim za NATO vođenu operaciju “Odlučna podrška” u Islamskoj Republici Afganistan.

Pendeš je ovom prilikom izrazila očekivanje da će predstavnici zemalja članica NATO-a, među njima i Luksemburg, na narednom samitu NATO-a prepoznati napore koje su MO i OS BiH učinile u proteklih nekoliko godina u smislu ispunjavanja uslova za aktivaciju MAP-a, te našoj zemlji odobriti implementaciju prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u okviru MAP procesa.

Ambasadorica Thein je naglasila opredijeljenost i podršku Vlade Luksemburga aktivnostima koje realiziraju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, te iskazala optimizam kada je u pitanju skora aktivacija MAP-a za BiH, kao i podršku Bosni i Hercegovini za pristupanje euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pendeš na sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje u Tirani

Izaslanstva MOBiH i OSBiH obilježit će blagdane Svi sveti i Dušni dan

Izaslanstva MOBiH i OSBiH obilježit će blagdane Svi sveti i Dušni dan

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta