Sport     | 30.05.2018. 13:16 |

Nogometaši BiH doputovali u Koreju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doputovala je danas u Seul odakle će nastaviti put za Jeonju gdje će u petak odigrati prijateljski meč selekcijom Južne Koreje.

Na aerodromu u Seulu najbolje bh. nogometaše dočekao je veliki broj domaćih navijača koji su iskoristili priliku da se slikaju i dobiju autograme od bh. reprezentativaca. Posebnu pažnju privlačili su Edin Džeko i Miralem Pjanić.

Susret s Južnom Korejom će biti odigran 1. juna u 13.00 sati po srednjoevropskom vremenu na „Jeonju World Cup“ stadionu koji može da primi 42.477 gledalaca, saopćeno je iz NSBiH.

Stadion je izgrađen za potrebe Svjetskog prvenstva 2002. godine kada su na nemu odigrane tri utakmice. Na ovom stadionu je 5. novembra 2011. odigran i finalni meč Azijske Lige prvaka u kojem je katarski Al Sad nakon boljeg izvođenja penala pobijedio Jeonbuk Hyundai Motors.

Južna Koreja i Bosna i Hercegovina su se do sada samo jednom sastale. Prvi susret ovih selekcija odigran je u Seulu 26. maja 2006. godine kada je domaći tim pobijedio sa 2:0. Golove na tom meču su postigli Ki-hyeon Seol u 50. i Jae-jin Cho u 90. minuti.

Selekcija Južne Koreje se trenutno nalazi na 61. mjestu FIFA rang liste sa 520 bodova. Najbolji plasman u istoriji im je bio 17. mjesto u decembru 1998., dok su najniže bili rangirani od novembra 2014. do januara 2015. (69. mjesto).

Ove godine u Rusiji Koreja će deseti put učestvovati na svjetskom prvenstvu, a debitovali su 1954. godine u Švicarskoj. Najbolji rezultat na Mundijalu su ostvarili 2002. godine kada su osvojili četvrto mjesto.

Najviše nastupa za nacionalni tim je sakupio Cha Bum-kun (138). On je i najbolji strijelac Južne Koreje svih vremena sa 59 pogodaka, a za nacionalni tim je nastupao od 1972. do 1986. godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Pobjeda Veleža nad Zvijezdom

Barbarez: Vjerujem da ću manjak trenerskog iskustva nadoknaditi respektom i autoritetom (VIDEO)

Barbarez: Vjerujem da ću manjak trenerskog iskustva nadoknaditi respektom i autoritetom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'