Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 15:25 |

Samo troje poslanika glasalo za hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Nakon pauze u zasjedanju, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegvone odbili su  da po hitnom ili skraćenom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Zakona o javnom radio-televizijskom servisu kojim se predlaže ukidanje RTV takse.

Za hitnu proceduru glasalo je samo troje poslanika, protiv je bilo 21 i devet suzdržanih.

Bio je to zahtjev Kluba poslanika Srpske demokratska stranke (SDS) koji smatraju da je dosadašnji način finansiranja Javnog RTV servisa BiH nepravedan sa stanovišta diskriminacije građana i različitih načina na koji se entitetske pravosudne institucije odnose prema obavezi plaćanja RTV takse.

Prijedlog izmjene tog zakonskog rješenja potpisuju Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić i Momčilo Novaković, koji ocjenjuju da se javni emiteri nisu ponašali kao servis svih građana, nego kao servis pojedinih vladajućih stranaka.

Upravo u tome vide svoje utemeljenje za tvrdnju da javni servisi nisu bili u službi svih građana, zbog čega neopravdanim smatraju da građani plaćaju njihov rad, te stoga prijedlog zakona predviđa da javni servis BHRT bude finansiran iz budžeta BiH, a entitetski iz entitetskih budžeta.

Zakon bi, ukoliko bi bio usvojen u redovnom zakonodavnom postupku, na snagu trebalo da stupi 1. januara 2019. godine do kada bi budžeti trebali osigurati sredstva za finansiranje RTV servisa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta