Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 16:19 |

Crnadak razgovarao s ambasadorima Kraljevine Španije i SR Njemačke

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador SR Njemačke  u BiH Christiane Hohmann razmijenili su danas note o prihvatanju projekata tehničke saradnje Vijeće ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke za 2013. i 2014. godinu.

Vlada Savezne Republike Njemačke je za realizaciju projekata razvojne saradnje u Bosni i Hercegovini u 2013. godini stavila na raspolaganje 4,5 miliona eura za program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj i  savjetovanje u vezi s energetskom efikasnošću.

Za 2014. godinu Vlada SR Njemačke  je obezbijedila tehničku pomoć od četiri miliona eura za provedbu projekata - programa jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini, programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj i podršku obrazovanju odraslih.

Radi se o sporazumima o tehničkoj saradnji koji se potpisuju naknadno, zbog njemačke interne procedure o odobravanju sredstava u budžetu. Projekte tehničke saradnje sa institucijama i lokalnim zajednicama u BiH već godinama provodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Nakon implementacije projekata, razmjenom  nota se potvrđuje da su projekti i zvanično prihvaćeni.

***
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je u oproštajnu posjetu  danas ambasadora Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini Juana Bosca Gimeneza Soriana (Juan Bosco Giménez Soriano).

Crnadak je istako da su bilateralni odnosi BiH i Španije dobri i bez otvorenih pitanja. Zatim se zahvalio Sorianu na svemu što je učinio u cilju jačanja dobrih bilateralnih odnosa između dviju zemalja tokom proteklog rada i boravka u BiH, a naročito se zahvalio za pruženu pomoć i podršku Španije u oblasti evropskih integracija BiH. Crnadak je poželio Sorianu sreću i uspjeha u nastavku karijere.

Sorian se zahvalio na gostoprimstvu i dobroj saradnji s institucijama BiH te iskazao nadu da će BiH nastaviti ostvarivati napredak u procesu evropskih integracija. Obavijestio je sagovornika o političkoj situaciji u Španiji s posebnim osvrtom na zbivanja u Kataloniji.

Sagovornici su se suglasili da BiH i Kraljevina Španija kao evropske zemlje trebaju nastaviti raditi na očuvanju i poboljšanju  prijateljskih odnosa što predstavlja osnovu za daljnje jačanje saradnje i unapređenje odnosa na svim poljima, u skladu s obostrano izraženim interesima, saopćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasador Delmas i premijer Halilagić o projektima razvoja TK i jačanju saradnje

Ambasador Henk van den Dool pozdravio napore CIK-a BiH na uvođenju novih tehnologija 

Komšić primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo