Kultura     | 30.05.2018. 16:20 |

Dvanaest predstava iz Hrvatske i regije na Danima satire Fadila Hadžića

FENA Agencije

ZAGREB, 30. svibnja (FENA) - Dani satire Fadila Hadžića, jedan od najdugovječnijih kazališnih festivala u Hrvatskoj, predstavit će od 5. do 21. lipnja u Zagrebu 12 satiričkih predstava iz Hrvatske i regije probranih iz velike konkurencije, istaknuto je u srijedu na konferenciji za tisak u zagrebačkom kazalištu Kerempuh.

Prijavljeno je više od 70 predstava, što govori o velikom interesu za tu vrstu kazališta i što potvrđuje rad Kazališta Kerempuh, koje stoji iz Dana satire, kazao je ravnatelj Kerempuha Roman Šušković Stipanović.

Izbornica Željka Udovičić Pleština naglasila je da je ovogodišnji program festivala odredila suvremena riječ – suvremeni pisci i autorski projekti te adaptacije klasika. Radi se o estetski vrlo raznolikim predstavama koje se hvataju u koštac s problemima našega vremena i društva. Satira se više ne zadovoljava pozicijom ispušnog ventila, već pokušava problematizirati suvremenost i postavljati pitanja. Kada njezin žalac pogodi u pravo mjesto - predmet svoje poruge, svojeg ismijavanja, onda i liječi, rekla je Željka Udovičić Pleština i posebno izdvojila dva suvremena autora - Predraga Lucića i Željka Zoricu Šiša.

Dane će otvoriti predstava Daria Foa "Slučajna smrt jednog anarhista" u režiji Maje Maletković i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, slijedi predstava Željka Zorice Šiša "Ljubavni slučaj Fahrije P." redatelja Zlatka Burića i Teatra &TD iz Zagreba, pa autorski projekt Bobe Jelčića "Govori glasnije", javlja Hina. 

Teatar Rugantino / Kazalište Planet Art iz Zagreba odigrat će predstavu Christophera Duranga "Za umrijet od smijeha" redatelja Maria Kovača, Zvezdara teatar iz Beograda predstavu Borislava Pekića "Korešpodencija" u režiji Gorčina Stojanovića, a kazalište Népszínhaz  iz Subotice predstavu Ingrid Lausund "Kičma" redatelja Veljka Mićunovića.

Hrvatsko narodno kazalište iz Splita nastupit će s predstavom Predraga Lucića "Aziz ili svadba koja je spasila Zapad - Comédie-franchise po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta" u režiji Dine Mustafića, Gradsko dramsko kazalište Gavella izvest će predstavu Joëla Pommerata "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja" redatelja Paola Magellija, a Satiričko kazalište Kerempuh dramu Luigija Pirandella "Šest likova traži autora" redatelja Olivera Frljića.

Sarajevska Scena Mess izvest će predstavu "What is Europe?" koju je po motivima Lászla Végela režirao András Urbàn, a na programu festivala su i predstava "Barufe" koju je po motivima Carla Goldonija i Predraga Lucića režirao Vito Taufer u koprodikciji Gledališča Koper, Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica i Stalnog Gledališča Trst te predstava Mestnog gledališča ljubljanskog autora Jeana Baptista Poquelina Molièrea "Žlahtni meščan" u režiji Eduarda Milera, koja će biti prevođena.

Dani satire završavaju izvješćem ocjenjivačkog suda i dodjelom nagrada u četvrtak, 21. lipnja u podne.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu