Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 19:17 |

Klub zastupnika SDA u Skupštini HNŽ-a o konstitutivnosti Srba

FENA Saopćenje

MOSTAR, 30. svibnja (FENA) -  Klub zastupnika SDA u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) oglasio se u srijedu priopćenjem za javnost  u povodu odluke Ustavnog suda Federacije BiH o konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji.

"I pored kontinuiranih opstrukcija i odbijanja koja su tijekom cijelog procesa dolazila iz HDZ-a BiH, predstavnici SDA su ustrajavali u namjeri da Srbi dobiju Ustavom zagarantirana prava u navedenim županijama. Frapantna je činjenica da je nakon tako iskazane najbolje namjere za popravljanje statusa jednog naroda u određenom dijelu Federacije, pokrenute isključivom inicijativom Bošnjaka iz SDA, došlo brutalno obraćanje i izjave dijela predstavnika Srba u Mostaru", navodi se u priopćenju.

 Pozivaju se na izjavu predsjednika Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušana Gole, koji je nakon jučerašnje presude naveo "kako podnesene apelacije nisu urađene zbog Srba i njihove konstitutivnosti, već zbog bosanskog jezika, jer preko Srba, srpskog jezika i ćirilice žele na mala vrata uvući bosanski jezik".

Iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini HNŽ-a smatraju kako je takav istup evidentan pokazatelj kako iza Golinih izjava stoji politika režima Milorada Dodika.

"Usprkos instrukcijama Dodikovog režima koje Golo provodi u Hercegovini, SDA će nastaviti podržavati proces koji će Srbe u ove tri županije dovesti u poziciju ravnopravnosti", navodi se u priopćenju.

 Potpuno je jasno zašto ovakva odluka Ustavnog suda ne odgovara koalicijskim partnerima Dodiku i Čoviću, smatraju u Klubu zastupnika SDA jer, kako navode, provođenjem odluke suda narušila bi se teza kako je život Srba u dolini Neretve nemoguć zbog ugroženosti.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Sindikati pozivaju zastupnike Skupštine HNŽ-a da inzistiraju na povećanju proračuna

Sjednica Skupštine HNŽ-a u petak

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta