Svijet     | 31.05.2018. 11:44 |

Lavrov u Pyongyangu: Rješenje nepotpuno bez ukidanja sankcija

FENA Internet

PYONGYANG, 31. maja (FENA) - Rješenje pitanja nuklearnog programa na Korejskom poluotoku ne može biti potpuno ako ne budu ukinute sankcije Sjevernoj Koreji, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji se nalazi u radnoj posjeti Pyongyangu.

On je rekao da pregovarači trebaju pronaći načine za denuklearizaciju Korejskog poluotoka i smatra da to ne može biti urađeno u jednom koraku, prenosi agencija Tass.

"Nemoguće je u jednom koraku osigurati denuklearizaciju, zato sigurno tu treba biti nekih faza i da dođe do približavanja u svakoj od tih faza", kazao je Lavrov nakon razgovora sa sjevernokorejskim kolegom Ri Yong-hoom.

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un je primio Sergeja Lavrova u svojoj rezidenciji u Pjongjangu, kako bi razgovarali o problemima na Korejskom poluotoku.

Lavrov je prvi predstavnik Rusije koji se sastaje sa sjevernokorejskim liderom Kimom, prenosi Tass.

"Čak i ako su pojedini Rusi vidjeli Kima, on (Lavrov) je prvi zvaničnik koji se sastaje s Kimom", rekao je jedan od članova ruske delegacije.

Šef ruske diplomatije je pozvao na preduzimanje koraka kojim bi se spriječilo ometanje dogovora postignutih na samitu između dvije Koreje i dogovora o održavanju samita između Sjeverne Koreje i SAD-a.

Lavrov je kazao da Rusija pozdravlja kontakte koji su se razvili između Sjeverne i Južne Koreje, kao i Sjeverne Koreje i SAD-a.

"Pozdravljamo samit između Pyongyanga i Seula, koji se dogodio, i planiranog susreta na najvišem nivou između lidera Sjeverne Koreje i SAD-a", rekao je Lavrov.

Moskva je, kazao je šef ruske diplomatije, zainteresirana za primjenu trilateralnog ekonomskog projekta s Pyongyangom i Seulom, uključujući izgradnju željeznice.

Lavrov je naveo da su lideri Sjeverne i Južne Koreje na sastanku izrazili interes da dođe do objedinjavanja željezničke mreže.

"Rusija je, kao dobar susjed Sjeverne Koreje, spremna doprinijeti tim naporima", dodao je Lavrov.

On je naglasio da Moskva i Pyongyang mogu proširiti trgovinske i ekonomske odnose, u skladu s odlukama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Lavrov je u radnoj posjeti Pyongyangu, prvoj od 2009. godine, navela je agencija Tass, prenosi Al Jazeera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lavrov: Zapad je na rubu sukoba između nuklearnih sila

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu