Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 14:33 |

MUPRS: Za Radinkovićem aktivne dvije potjernice

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 31. maja (FENA) - Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) tvrde da su za Nenadom Radinkovićem, koji je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pogibije 20-godišnjeg Banjalučanina Nikole Đurovića, a u Francuskoj zbog ilegalne trgovine oružjem, aktivne dvije potjernice i to centralna potjernica raspisana 27. novembra 2013. godine i međunarodna potjernica raspisana 10. novembra 2014.

Demantuju izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je Radinković prije mjesec dana hapšen u Bosanskom Petrovcu i da je tamošnja policija provjeravala u nacionalnoj bazi potjernicu za njim te da je "nije pronašla".

Mektić je za pojedine medije u RS-u tvrdio da se ispostavilo da je to zato što "MUPRS-a nije stavio Radinkovića u nacionalnu bazu potjernica".

Iz policije RS-a to negiraju.

- Uvid u navedene potjernice policijskim agencijama u BiH je dostupan posredstvom sistema za razmjenu podataka, odnosno aplikacije putem koje je moguće ostvariti uvid u podatke o potražnoj djelatnosti MUPRS-a, MUP-a Federacije BiH i Policije Brčko Distrikta. Ovaj sistem je uspostavljen na osnovu sporazuma o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava. Stoga MUP u potpunosti odbacuje navode ministra Mektića - saopćeno je danas je iz entitetske policije.

Navode i da su 11. jula 2017. dostavili Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek „Interpola“ Sarajevo, informaciju da je Radinković u međuvremenu osuđen u Francuskoj zbog ilegalne trgovine oružjem.

MUP RS je tražio da se preko nadležnih organa Francuske provjeri da li se Nenad Radinković nalazi u nekoj od njihovih kazneno-popravnih ustanova i kada se može očekivati njegovo izručenje u BiH. Sektor za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek Interpola Sarajevo, je dogovorio Radinkovićevu deportaciju iz Francuske 16. oktobra prošle godine, međutim, tvrde iz MUPRS-a, do deportacije nije došlo.

- Interpol Pariz je otkazao deportaciju, ali tu informaciju nisu na vrijeme proslijedili. Ministarstvo se obratilo sa zahtjevom za dostavu informacije o statusu potraživanog lica, kao i da preko nadležnih organa Francuske izvrše provjere da li će i kada Radinković biti ekstradirano ili deportovano u BiH, a odgovor do danas nije stigao – naveli su iz MUPRS-a.

Roditelji stradalog Nikole Đurovića već nekoliko godina tvrde da Radinković nije bio u automobilu koji je izazvao sudar u kojem je poginuo njihov sin, već neko od zvaničnika MUPRS-a, što je negirano.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

U prometnoj nesreći u Mostaru teško ozlijeđena 74- godišnja pješakinja

Kosovskog državljanstva se za 16 godina odreklo oko 57.000 građana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom