Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 16:51 |

Grubešić: Neprihvatljiv zahtjev za uvećanje koeficijenata zdravstvenim radnicima

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 31. svibnja (FENA) - Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) ne prihvaća zahtjev za povećanje koeficijenata zdravstvenim djelatnicima, dok štrajk upozorenja, koji je pokrenuo županijski odbor Neovisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, smatra pravno neutemeljenim, izjavio je ministar zdravstva Nikola Grubešić.

- Zahtjev za povećanje koeficijenata podrazumijeva izdvajanje višemilijunskog iznosa i o tome možemo razgovarati tek iduće godine kada budu gotovi određeni dokumenti na razini zdravstva Federacije BiH i kada sačinimo završni račun Zavoda za zdravstveno osiguranje SBŽ-a. Moramo voditi računa o racionalnom korištenju sredstava i ne možemo sve usmjeriti prema plaćama zdravstvenih djelatnika, nego i prema pravima osiguranika - rekao je Grubešić novinarima.

On je naglasio da bi Vladina ponuda, o povećanju satnice na 2,4 KM, omogućila medicinskom osoblju sa srednjom stručnom spremom, prvenstveno medicinskim sestrama i tehničarima, startnu plaću od oko 820 maraka.

- Mislim da su ovi uvjeti iznad prosjeka, u odnosu na sve druge uposlene u županiji s istom stručnom spremom - dodao je on.

Grubešić je, također, istaknuo stav Vlade da, s pravnog aspekta, nema štrajka upozorenja u javnim zdravstvenim ustanovama.

- Generalni štrajk upozorenja apsolutno je pravno neutemeljen i pozivam Sindikat da ne korist takav vrstu pojmova. Štrajk je pod definiciji prekid rada, a mi nemamo prekid rada nego neka okupljanja na pauzama i ta vrsta okupljanja podliježu nekim drugim zakonima. Pozivamo Sindikat da prekine s tom praksom - istaknuo je on. 

Ministar Grubešić je rekao da će pregovarački tim Vlade pozvati predstavnike Sindikata na nastavak razgovora i postizanje kompromisa, s ciljem zaključenja kolektivnog ugovora.

Županijski odbor Neovisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu FBiH ranije je priopćio kako je neprihvatljiva ponuda Vlade o povećanju satnice, te traži uvećanje koeficijenata, kao što je to urađeno i za doktore medicine i stomatologije, koji su okupljeni u drugom sindikatu.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Hrvatska Vlada predstavila nove koeficijnte i plaće

UO UIO poravnao prihode, Republici Srpskoj 14,5 miliona KM više

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu