Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 17:10 |

Vlada SBŽ-a: Ublažiti posljedice smanjenja broja učenika u srednjim školama

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 31. svibnja (FENA) - Oko 954 učenika bit će upisano u prve razrede srednjih škola u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), a ovo smanjenje dovest će do gubitka norme i stvaranja tehnološkog viška među profesorima, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade SBŽ-a, koja je razmatrala ovaj problem i mjere za njegovo prevazilaženje.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez podsjetila je kako je prošle školske godine, u prve razrede srednjih škola, bilo upisano više od 2.650 učenika, te da je smanjenje broja upisanih rezultat uvođenja devetogodišnjeg sustava obrazovanja u osnovnim školama.

Ocijenila je kako je jedna od mjera za ublažavanje problema očekivane pojave tehnološkog viška da se, pri formiranju odjeljenja, odstupi od trenutnih pedagoških mjerila te da minimalan broj učenika u odjeljenju bude 16, a maksimalan 20.

- Nakon što bude završen prvi upisni rok imat ćemo preciznije podatke o broju uposlenika koji će ostati bez norme ili će biti tehnološki višak. Sačinit ćemo i prijedlog mjera za ublažavanje ovog problema, a jedna od mogućih je da dio profesora bude angažiran u osnovnim školama - kazala je Čerkez na sjednici Vlade.

Kako je dodala, u osnovne je škole upisan veći broj učenika, tako da se očekuje i povećanje norme za uposlenike.

Čerkez je istaknula kako će se posljedice uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja u osnovnim školama osjetiti samo u predstojećoj školskoj godini, dok se već u narednoj očekuje više od 2.000 učenika u prvim razredima srednjih škola.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu